×

Recensie

18 september 2012

Adrian Crowley

I See Three Birds Flying

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Chemikal Undergorund

I See Three Birds Flying Adrian Crowley Pop 4.5 Adrian Crowley – I See Three Birds Flying Written in Music https://writteninmusic.com

De officieel van Malta afkomstige maar al jaren in Ierland wonende singer-songwriter Adrian Crowley verdient veel meer aandacht dan hij op basis van zijn tot nu toe verschenen albums gekregen heeft. Zijn nieuwe albums I See Three Birds Flying is wederom een van de hoogtepunten van dit jaar.

Adrian Crowley groeide op in Galway (aan de Ierse westkust) maar is al jarenlang woonachtig in Dublin (aan de oostkant). Sinds zijn debuut A Strange Kind (1999) bouwde hij aan een imposante muzikale carrière. Eerst puur in thuisland Ierland maar met elk album kreeg hij ook meer fans in Engeland en het Europese vasteland. Met zijn voorlaatste album Long Distance Swimmer (2007) en zijn laatste album Season Of The Sparks (2009) maakte hij twee ware meesterstukken. Met het laatste album kreeg hij uiteindelijk niet alleen vele prijzen in zijn thuisland maar verdiende hij uiteindelijk ook wereldwijde aandacht.

I See Three Birds Flying is het wonderbaarlijk mooie vervolg op die laatste 2 albums. De weemoed die in zijn songs doorklinkt heeft een eerlijkheid die je maar heel weinig hoort. Zijn donkere stem is een van de allermooiste die je ooit hebt gehoord. De eerste single van het nieuwe album, The Saddest Song, is met zijn stemmige strijkers, inderdaad een van de meest droevige songs die je ooit gehoord hebt. Maar niet droevig in de zin van triest, Crowley heeft het vermogen om zijn songs, hoe herfstig ze ook klinken, de exact juiste en warme emoties mee te geven. De sfeer waarin ook de andere songs van I See Three Birds Flying zich bevinden is sober, rustig, intrigerend.

Echt elke song op I See Three Birds Flying is een meesterwerkje vol prachtige melodieën, warme, juist gekozen, arrangementen en altijd die indringende prachtstem van Crowley die zijn eigen fraaie teksten een fijn verhalende, emotievolle sfeer meegeeft. Julie I’m In Flames is misschien wel het allerbeste voorbeeld in deze. Wat een ongelooflijk mooie song is dat en hoe prachtig in sfeer gezet. Maar eerlijk gezegd denk ik dat iedereen die van weemoedige, sfeervolle songs houdt al bij de albumopener Alice Among The Pines overstag is gegaan. En anders wel bij The Mock Wedding of From Champions Avenue To Misery Hill.

I See Three Birds Flying is een meesterwerk van een van ‘s werelds beste songschrijvers. Laat dat maar gezegd zijn. 1. Alice Among The Pines
 2. The Saddest Song
 3. At The Starlight Hotel
 4. Fortune Teller Song
 5. Red River Maples
 6. Juliet I’m In Flames
 7. The Mock Wedding
 8. From Champions Avenue To Misery Hill
 9. The Morning Bells
 10. Lady Lazarus
 11. September Wine