×

Recensie

Roots

07 april 2018

Abe Partridge

Cotton Fields and Blood For Days

Geschreven door: Cis van Looy

Uitgebracht door: Skate Mountain Records

Cotton Fields and Blood For Days Abe Partridge Roots 4 Abe Partridge – Cotton Fields And Blood For Days Written in Music https://writteninmusic.com

“I wish I was a punk rocker“ zingt  Abe Partridge in de gelijknamige song op zijn tweede langspeler. Partridge groeide op in Mobile, Alabama met de destijds alles overspoelende grungegolf van de vroege jaren negentig. In het door zijn roeping als evangelie prediker opgelegde isolement van Kentucky, geen internet noch kabel -tv zweert hij zijn ‘zondige’ rockverleden af en ontdekt de rurale pioniersblues van de iconische preacherman Son House. De roep van de muziek blijkt te sterk en Abe komt na omzwervingen in Texas uiteindelijk in Nashville  terecht.

De twijfel blijft knagen en dat uit zich in zijn met rauwe stem gedebiteerde verhalen die op een sobere instrumentatie drijven. Colors over de telkens de kop opstekende confrontaties tussen zwart en wit, in de VS vaak letterlijk, doen de waarheid geweld aan, “colors are all that matters when your already outside the lines”.

Autobiografische elementen zijn alomtegenwoordig in de uit  het verleden geplukte snapshots dat blijkt overduidelijk in met verzengend elektrisch gitaarwerk geïnjecteerde Out Of Alabama Blues en het hallucinante The Ghosts of Mobile. Wrange kortverhalen doordrongen van de wanhoop voor het immer op de loer liggende kwaad, donkere celloklanken versterken de mistroostige sfeer. Het al even duistere Prison Tattoos lijkt weggelopen uit een of andere langspeler van Tom Waits, er zijn meer raakpunten dan het rochelende stemtimbre aan te wijzen.

Het op zacht snarenwerk golvend Our Babies Will Never Be Astronauts klinkt minder grimmig. Ook opmerkelijk is Ride Willie Ride (or toughts I had while contemplating both the metaphysical nature of Willie Nelson and his harassment by the Internatinal Revenue Service). Dit fijne troubadours epos reflecteert de sterke emotionele verbondenheid van Abe’s persoonlijke leven met het lot van de legendarische countryoutlaw. “The IRS will take your money but they can’t take your soul”

Op de achtergrond horen we een oude 78-toeren grammofoonplaat kraken, met een bezwerende Satan, Your Kingdom Must Come Down treedt Partridge als dolgedraaide preacherman in de voetsporen van zijn inspirator Son House. Praise the Lord !  1. Colors
  2. Ride Willie Ride (Or Thoughts
  3. I Wish I Was A Punk Rocker
  4. Out Of Alabama Blues
  5. Turn The Volume Down
  6. The Ghosts Of Mobile
  7. Our Babies Will Never Grow Up To Be Astronauts
  8. Prison Tattoos
  9. Satan Your Kingdom Must Come Down