×

Recensie

Pop

05 juni 2012

ABBA

The Visitors (deluxe edition)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: Polar

The Visitors (deluxe edition) ABBA Pop 4 ABBA – The Visitors (deluxe edition) Written in Music https://writteninmusic.com

Het achtste ABBA album The Visitors (1981) was tevens hun laatste. Een album waarop meer diepte in de songs, zowel muzikaal als tekstueel, te horen was. Een zeer waardig afscheid van de absolute top van de popmuziek.

De scheiding van Anni-Frid en Benny (nadat Björn en Agnetha datzelfde reeds in 1979 dezelfde gang waren gegaan) was de basis voor het uiteindelijk laatste ABBA album dat vlak daarna werd opgenomen. Professioneel als de vier waren werden de opnamen uiterst serieus genomen maar een sfeer van veranderde omstandigheden hing overduidelijk boven de opnamen. De sfeer in de songs, allen wederom door Björn en Benny geschreven, was ook duidelijk anders als op de voorgaande albums. De songs klonken iets minder toegankelijk, wat donkerder en tekstueel directer, nog meer uitgesproken. Maar juist in die extra diepgang werd de muziek van ABBA nog interessanter.

En zoals we van ABBA gewend zijn is er weer een grote variatie in songs te horen. Het titelnummer over Russische dissidenten, met zijn door synthesizers gedreven sound en spannende hooks is volledig tegengesteld aan het op Broadway leest geschreven I Let The Music Speak. De grote singlehit Head Over Heels is dan echt weer zo’n supercatchy ABBA song die een ware evergreen werd. En het door Björn gezongen Two For The Price Of One net zo slim. Met die andere grote hit, One Of Us, en de fraaie ballade When All Is Said And Done werden de echtelijke/persoonlijke omstandigheden op een heel mooie manier voor het voetlicht geschoven. En hoe camp een track als Slipping Through My Fingers ook klinkt, het is allemaal zo razend knap gemaakt. Like An Angel Passing Through My Room sluit het album prachtig en lyrisch af.

Ondanks de persoonlijke omstandigheden was The Visitors nooit bedoelt om het laatste ABBA album te zijn. Maar toen Björn en Benny zich optimaal stortten op de Broadway musical Chess hadden ze eigenlijk niet meer zoveel tijd om songs voor ABBA te schrijven. Er verschenen nog 3 singles van de band: Het geniale The Day Before You Came, het catchy Under Attack en de typische ABBA opbouwende ballade Cassandra. Daarna bleven nieuwe tracks uit. Er werd nooit officieel aangegeven dat ABBA uit elkaar was gegaan, er werden gewoon geen nieuwe songs, laat staan albums, meer uitgebracht.

De deluxe edition van The Vistors kent het volledige album in een fijn geremasterde versie. Daarnaast zijn de 3 laatste singles en het slimme Should I Laugh Or Cry, dat voor The Visitors werd geselecteerd maar het niet haalde, aan het album toegevoegd. De verrassingtrack in deze is het nooit eerder uitgebrachte From A Twinkling Star To A Passing Angel, dat eigenlijk een soort van demoversie van de originele albumafsluiter Like An Angel Passing Through My Room blijkt te zijn.

Op de bijgesloten DVD zijn de tv commercials van het album te zien, een optreden in de Dick Cavettshow, de originele video van When All is Said and Done en twee korte documentaires.

Tracklisting The Visitors (deluxe edition):

CD:

 1. The Visitors
 2. Head Over Heels
 3. When All is Said and Done
 4. Soldiers
 5. I Let the Music Speak
 6. One of Us
 7. Two for the Price of One
 8. Slipping Through My Fingers
 9. Like An Angel Passing Through My Room
 10. Bonus Tracks : Should I Laugh or Cry
 11. I Am the City
 12. You Owe Me One
 13. Cassandra
 14. Under Attack
 15. The Day Before You Came
 16. Extra Bonus Track : From A Twinkling Star To A Passing Angel

DVD:

 1. Two for the Price of One ( Dick Cavett Meets Abba )
 2. Slipping Through My Fingers ( Dick Cavett Meets Abba )
 3. When All is Said and Done ( Original Promo Clip )
 4. Abba In London November 1982 ( the Late Late Breakfast Show Bbc )
 5. Abba In Stockholm November 1982 ( Noje Smaskinen Svt )
 6. The Visitors Tv Commercial I
 7. The Visitors Tv Commercial Ii
 8. The Singles – the First Ten Years Tv Commercial I ( Uk )
 9. The Singles – the First Ten Years Tv Commercial I ( Australia )
 10. International Sleeve Gallery
 11. International Sleeve Gallery [ABBA – The Visitors]


 1. The Visitors
 2. Head Over Heels
 3. When All Is Said And Done
 4. Soldiers
 5. I Let The Music Speak
 6. One Of Us
 7. Two For The Price Of One
 8. Slipping Through My Fingers
 9. Like An Angel Passing Through My Room
 10. Should I Laugh Or Cry [Intro Version]
 11. I Am The City
 12. You Owe Me One
 13. Cassandra
 14. Under Attack
 15. The Day Before You Came
 16. From A Twinkling Star To A Passing Angel [Demo Medley]