×

Recensie

Electronic

14 oktober 2019

3TM

Abyss (A prelude to Lake)(vinyl)

Geschreven door: Dick Hovenga

Uitgebracht door: We Jazz Records

Abyss (A prelude to Lake)(vinyl) 3TM Electronic 4 3TM – Abyss (A prelude to Lake)(vinyl) Written in Music https://writteninmusic.com

Drummer/producer Teppo Mäkynen is een vaste kracht in de Finse jazzscene. Zo was hij al nadrukkelijk te horen in Timo Lassy Band, Aki Rissanen Trio, Jukka Eskola Soul Trio en Verneri Pohjola Quartet. Ook internationaal maakte hij naam als drummer in de Nicola Conte Jazz Combo. Zijn liefde voor ambient is daarnaast al net zo groot en 3TM is zijn ideale ambient trio-outfit.

Hun nieuwe album Abyss (A prelude to Lake) is de voorloper van het op 20 november te verschijnen album Lake. Abyss bevat tien stukken die eigenlijk de basis vormen voor dat officieel derde 3TM album maar kan als album net zo goed op zichzelf staan.

3TM die naast Mäkynen (drums & sounds) ook uit Jussi Kannaste (tenorsax) en Antti Lötjönen (bas) bestaat gaat met Abyss, de titel indachtig, de onnavolgbaar donkere diepten in die wonderwel warm en emotievol klinken. Een album dat de veranderingen van de atmosferen en stemmingen waarin we leven als thema heeft kan ook niet anders als zo klinken natuurlijk.

In tien composities schetsen de mannen van 3TM een muzikale wereld waarin de knispers en knaspers van de elektronica versmelten met het geluid van water (openingstrack Dream of Crossings) of in atmosferische ruimtes open trekken. Van meditatieve klanken tot aan donker gekleurde stukken (Slow Fall) en immer in een rustgevende tegelijk spanningsvolle sfeer opgezet. Abyss (A prelude to Lake) is een fraai album waarin het heerlijk onderdompelen is.

Kant A:

  1. Dreams of Crossing
  2. Harmony in One
  3. Slow Fall
  4. Away
  5. Wired Ending

Kant B:

  1. Clearmont Flutes
  2. Terras
  3. Castle of Sound
  4. Abyss
  5. River Falls