×

Nieuws

26 april 2021

my bloody valentine

Written in Music duikt in het oeuvre van my bloody valentine

Geschreven door: WiM Redactie

Label: Domino

Omdat het complete oeuvre van my bloody valentine vanaf 21 mei (2021) weer in de platenwinkels te koop is, hebben wij besloten uitgebreid op hun muzikale nalatenschap in te gaan. Album voor album beschrijven we wat de Ierse band voor de muziekgeschiedenis betekend heeft.

My bloody valentine – bestaand uit Bilinda Butcher, Kevin Shields, Deb Googe en Colm Ó Cíosóig – wordt alom geroemd als één van de meest baanbrekende en invloedrijke groepen van de afgelopen veertig jaar. In een tijdperk waarin gitaarbands in het beste geval een retro-classicisme uitstraalden, klonk my bloody valentine niet alleen anders dan al hun tijdgenoten, de groep klonk juist haar tijd ver vooruit.

Met hun debuutalbum Isn’t Anything (oorspronkelijk uitgebracht in 1988) zorgde my bloody valentine voor een revolutie in de alternatieve muziek en luidde een nieuwe benadering van gitaarmuziek in voor de generaties na hen. Het album bracht een geluid dat een sjabloon werd voor vele nieuwe subgenres. Het was niet alleen een nieuw soort muziek, het effende ook de weg voor een nieuw soort journalistiek; het aanzetten tot vergelijkingen met elementaire fenomenen, het aanboren van hoe de muziek de psyche beïnvloedde.

Het tweede my bloody valentine album, loveless, werd uitgebracht in 1991. Muzikaal gezien maakte het een onverwachte sprong voorwaarts, vooruit lopend op alles wat in die tijd werd uitgebracht. Loveless wordt algemeen beschouwd als hun meesterwerk; een plaat opgebouwd door het verkennen van de randen van waar een opnamestudio toe in staat is.

Ep’s 1988-1991 and rare tracks bundelt de vier EP’s van de groep met hierop veel favorieten van de veelal toegewijde fans. You Made Me Realise en Feed Me With Your Kiss volgden elkaar snel op voorafgaand aan het debuutalbum. In de periode tussen Isn’t Anything en loveless bracht de band de twee EP’s Glider (1990) en Tremolo (1991) uit.

Na twee decennia in relatieve luwte dook in 2013 het derde album m b v op en dit album bevat bij vlagen hun meest experimentele, maar ook melodieuze werk, wat het verlangen naar vernieuwing aangaf. Door de grenzen van zowel muziek als genre te blijven verleggen, is ook m b v een album met verbazingwekkende muziek.

Isn’t Anything, lovelessep’s 1988 – 1991 and rare tracks en m b v zijn vanaf 21 mei weer volop op vinyl en CD te verkrijgen.