×

Nieuws

27 januari 2019

Vreemde titel voor Megadeth retrospectief

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: Universal Music

Het is inmiddels al heel wat jaartjes geleden dat Dave Mustaine uit Metallica werd getrapt en zijn eigen band Megadeth begon. Vijfendertig jaar om precies te zijn en om dat jubileum te vieren brengen Mustaine en co. een drie CD’s/4 LP’s tellende compilatie uit die de titel Warheads On Foreheads heeft meegekregen. Niet geheel toevallig telt die set 35 nummers die samen de gehele carrière van de band tot op heden vertegenwoordigen.

“Thirty five years ago I chose the name Megadeth for my band and I see these songs as the most efficient weapons in the bands arsenal” vertelt Mustaine. “Warheads on Foreheads is a U.S. military term for targeting efficiency. It’s all about using the right tool for the job and these tracks were created for maximum destruction (or stopping power, or something else!)”

In 1984 wilde Dave Mustaine wraak. Zijn band zou sneller en harder spelen dan het kwartet dat uitgroeide tot een mega-act. Hij begon een band met bassist David Ellefson, gitarist Chris Poland en drummer Gar Samuelson en debuteerde met een album dat de agressie van punk combineerde met de krachtige riffs uit de metalscene. De rommelige productie voorkwam een succes, maar de band werd wel opgepikt door Capitol Records. Op het tweede album Peace Sells…But Who’s Buying was de productie wel in orde en waren de songs nog wat beter uitgewerkt. Het was het begin van een avontuur dat tot de dag van vandaag voortduurt. Van de oerbezetting zijn Mustaine en Ellefson nog over, de andere posities zijn ingenomen door zoveel muzikanten dat zelfs de doorgewinterde Megadeth fan de tel waarschijnlijk is kwijtgeraakt. Mustaine heeft gelukkig wel een neusje voor talent zodat het met de technische kwaliteit wel snor zit. Megadeth behoort al sinds tijden bij de Big Four van het thrashmetal genre en speelde diverse stadionconcerten met Metallica, Slayer en Anthrax. Op het palmares van de band prijken tal van platina en gouden albums en uitverkochte concerten. Dat is best een knappe prestatie als je beseft dat de vocalen van Mustaine al sinds de start van de band de zwakke schakel zijn. Gelukkig maken de technische thrashmetal riffs en goede songs veel goed.

Een blik op de tracklist van dit retrospectief leert dat het accent ligt op de eerste vijf albums. Een verstandige keuze want die periode was veruit het sterkst. Ook Endgame uit 2009 was een knaller, maar de albums tussen 1997 en 2007 waren toch beduidend minder sterk. Vanzelfsprekend staat het titelnummer van het laatste album Dystopia er ook op. Voor dat nummer sleepte de band immers een grammy nominatie binnen. Kenners van de band kunnen ongetwijfeld een rits nummers opnoemen die ontbreken zoals Black Curtains, Have Cool..Will Travel en Amerikhastan.

Tracklisting Warheads On Foreheads (3 CD boxsset):

CD 1:

 1. Rattlehead
 2. Mechanix
 3. Killing Is My Business…And Business Is Good!
 4. The Conjuring
 5. Wake Up Dead
 6. Devils Island
 7. Good Mourning / Black Friday
 8. Set The World Afire
 9. In My Darkest Hour
 10. Holy Wars…The Punishment Due

CD 2:

 1. Hangar 18
 2. Tornado Of Souls
 3. Rust In Peace…Polaris
 4. Five Magics
 5. Take No Prisoners
 6. Skin O’ My Teeth
 7. Angry Again
 8. Symphony Of Destruction
 9. Sweating Bullets
 10. A Tout Le Monde
 11. Train Of Consequences
 12. Reckoning Day

CD3:

 1. Trust
 2. She-Wolf
 3. Wanderlust
 4. Dread and the Fugitive Mind
 5. Blackmail The Universe
 6. Washington Is Next!
 7. Head Crusher
 8. Public Enemy No. 1
 9. Kingmaker
 10. The Threat Is Real
 11. Poisonous Shadows
 12. Death From Within
 13. Dystopia