Nieuws

26 augustus 2016

Rudy van Gelder, architect van de jazz, overleden

Geschreven door: Dick Hovenga

Afgelopen nacht is legendarische jazz engineer Rudy van Gelder op 91-jarige leeftijd overleden. Hij was mede grondlegger van het wereldwijde succes binnen de opkomst van de jazz en was betrokken bij de eerste opnamen die jazz grootheden als John Coltrane, Miles Davis en Thelonious Monk. Als geluidskunstenaar wist hij exact de essentie van jazz muzikanten naar voren te brengen en was hij zeer nadrukkelijk aanwezig bij het grote succes van platenlabel Blue Note in de jaren 50.

Zijn revolutionaire opname technieken gebruikte hij later ook optimaal voor opnamen bij Prestige Records en Savoy Records. In de jaren 70 was hij zeer nadrukkelijk aanwezig binnen het door Creed Taylor gestarte CTI Records. Niet alleen maakte hij vrijwel alle opnamen ook werden deze vrijwel allemaal gemaakt in Van Gelders studio in Englewood Cliffs. Zijn legendarische status werd bevestigd door de Rudy van Gelder Remasters serie die hem in de jaren 90 en 00 de echte heldenstatus gaf. Het betrof een serie Blue Note klassiekers albums die met de nieuwste technieken waren opgepoetst en helderder dan ooit op CD en vinyl werden uitgebracht. Rudy van Gelder behoort tot de koninklijke familie van de jazz en de door hem opgenomen muziek zal over de komende eeuwen voortleven.

Written in Music journalist Dick Hovenga had in 2009 een van de laatste interviews met hem dat we nu graag nog een keer, ter nagedachtenis, publiceren. Lees hier verder