×

Nieuws

22 augustus 2022

Metropole Orkest met Zuid-Afrikaans programma naar de BBC Proms

Geschreven door: WiM Redactie

Het Metropole Orkest is voor de zevende keer door de BBC uitgenodigd om op te treden in de meest prestigieuze concertserie ter wereld. Op 28 augustus 2022 verzorgt het orkest een avondvullende programma in de Royal Albert Hall en voor de BBC tv. Het programma bestaat uit de ‘South African Jazz Songbook’ en heeft Siyabonga Mthembu, Soweto Kinch, ESKA en Theon Cross als gasten.

In de afgelopen jaren werd het Metropole Orkest meerdere malen uitgenodigd voor concerten in de BBC Proms om daarmee nieuwe en diverse publieksgroepen aan te spreken. Programma’s rond Nina Simone (2019), Jacob Collier (2018), Charles Mingus (2017), Quincy Jones (2016), de Londense rap en grimescene (2015) en Laura Mvula (2014) lieten de Royal Albert Hall volstromen en leverden het Metropole Orkest veel internationale aandacht en waardering op.

Waar het orkest eerder op sleeptouw werd genomen door de uit Londen afkomstige Jules Buckley, de afgelopen jaren hoofddirigent van het Metropole, zal het orkest deze editie worden gedirigeerd door de Zuid-Afrikaanse trompettist en dirigent Marcus Wyatt die met een smaakvolle keuze uit het grote repertoire van Dudu Pukwana, Abdullah Ibrahim, Johnny Dyani, Winston Mankunu, Bheki Mseleku, Hugh Masakela en Jonas Gwangwa een fijne Zuid-Afrikaanse setlist heeft opgebouwd.

Gasten zijn deze keer onder meer saxofonist Soweto Kinch en tubaspeler Theon Cross, beide muzikanten hebben de afgelopen jaren binnen de opkomst van de Britse jazz een opvallende en voorname rol gespeeld. Daarnaast zijn de Zuid-Afrikaanse zanger Siyabonga Mthembu (onder meer bekend van Shabaka and the Ancestors) en de zangeres ESKA (een immer opvallende naam binnen de Britse jazzscene met een zeer uiteenlopende muzikale loopbaan) van de partij.

Wij zijn er in Londen op 28 augustus bij om voor jullie verslag te gaan doen.