×

Nieuws

17 september 2012

Megadeth’s dubbelplatina album in nieuw jasje

Geschreven door: Richard Verbrugge

Label: EMI Records Ltd.

In het hardrock- en metalgenre vestigen bands hun reputatie met de eerste vijf of zes albums en daarna is het vaak een kwestie van consolideren. Megadeth is geen uitzondering. De beste artistieke prestaties zijn terug te vinden op Peace Sells…But Who’s Buying (2e album) en Rust In Peace (4e album). Commercieel vierde de band haar grootste successen begin jaren negentig met Countdown To Extinction dat meeliftte op het mega-succes van Metallica’s Black album. Dave Mustaine en co. werden mede dankzij MTV plotseling multi-million sellers en promoveerden naar headlinerstatus. Een status die de band tot vandaag de dag heeft weten te behouden, al is het artistiek al geruime tijd niet meer interessant.

megadeth_boxCountdown To Extinction staat bol van de strakke riffs en sterke, toegankelijke songs die mede door de dynamische productie ver buiten fans van het thrash genre aftrek vonden. De lange, complexe composities van eerdere albums zijn ingeruild voor pakkende arrangementen met de scherpe teksten die we van Mustaine gewend zijn.  Het is inmiddels 20 jaar gelden dat het album verscheen. Hoog tijd voor een uitgebreide re-release dacht de platenmaatschappij. Op 5 november 2012 verschijnt de Countdown To Extinction 20th Anniversary Edition. Naast een re-master van het originele album bevat deze 2 CD versie een concert uit 1992 dat werd opgenomen in San Francisco’s Cow Palace. Tevens wordt een boekje met commentaar van journalist Kory Grow toegevoegd alsmede een poster en ansichtkaarten die je naar je Marianne Thieme kunt sturen.

Countdown To Extinction werd genomineerd voor een Grammy Award (Best Metal Performance) en het titelnummer won de Genesis Award van het Humane Society voor het verhogen van het bewustzijn voor dierenrechten.