×

Nieuws

03 november 2010

Janine is terug!

Geschreven door: Didi de Pooter

Janine olafZe is er zes maanden tussenuit geweest, en dus maakte violiste Janine Jansen afgelopen zondag een verbluffend ontspannen comeback. Frits van der Waa, recensent van de Volkskrant, lijkt er als enige journalist bij geweest te zijn, want alleen zijn mening is te vinden op het wereldwijde web. Het eerste concert na haar rustpauze is dan ook niet grootschalig aangekondigd, wat gezien Jansens – blijkbaar weggezakte – burn-out begrijpelijk is.

Eind augustus kondigde Jansen officieel aan overwerkt te zijn, wat niet vreemd is: haar agenda, bijna 200 concerten per jaar, liegt er niet om! Het moment was wel wat ongunstig: haar nieuwe cd Beau Soir was net uitgekomen en de documentaire Janine stond op het punt om te gaan draaien in de bioscoop.

Afgelopen zondag kon de stervioliste dan toch beginnen aan de tournee voor haar nieuwe album. Samen met pianist Itamar Golan, met wie ze Beau Soir opnam, stond ze in Musis Sacrum in Arnhem. ‘Van een burn-out was niets meer te merken,’ schrijft Van der Waa in de Volkskrant. Jansens ‘communicatieve vermogens zijn nog even indrukwekkend als vanouds’, maar of ze helemaal klaar is voor een doorstart is nog onduidelijk. Hoewel de concerten in Brussel (donderdag 4 november) en Den Haag (vrijdag 5 november) gewoon door lijken te gaan, is de concertagenda nog steeds afwezig op Jansens eigen website. Bovendien merkt van der Waa op dat uit haar optreden zondag eerder ernst dan plezier sprak, en plezier is nu juist Jansens ‘middle name’…

De foto is van de beroemde Nederlandse fotograaf Erwin Olaf en maakte in september onderdeel uit van een tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam. De portretten in de serie zijn een eerbetoon aan internationaal befaamde Nederlanders als Johan Cruijff, Hans van Manen en Janine Jansen.