×

Nieuws

29 januari 2020

Into The Great Wide Open 2020: Spinvis, Weval, Lankum, Raymond van het Groenewoud en meer….

Geschreven door: WiM Redactie

Komende zaterdag 1 februari begint de kaartverkoop voor Into The Great Wide Open weer. Het festival op Vlieland dat elk jaar weer een door alle genres heen en weer stuiterende line-up kent en juist daarom altijd zo ontzettend in trek is. Wij zijn er in iedere geval ook weer bij om verslag te doen. De tickets gaan altijd reuze snel dus ga vroeg achter de computer zitten om er in 2020 bij te zijn.

Dit jaar speelt Spinvis, de liedsmid die zijn vak steeds maar weer beter lijkt te verstaan, een show op de donderdagavond van het festival. Weval brengt zijn experimentele tweede album The Weight met een volledige band naar het eiland, waar de Vlaamse rocklegende Raymond van het Groenewoud – zonder hem geen Luc De Vos, Wannes Cappelle of Zwangere Guy – zijn zeventigste verjaardag zal vieren.

Lankum is een nieuwe parel uit het duistere Dublin, dat eeuwenoude folktradities durft te mengen met bevlogen punk en psychedelica. Hun albums Between The Earth and the Sky en The Livelong Day werden door ons lovend ontvangen. Datzelfde kan worden gezegd van de muziek van Sinead O’Brien, een eveneens Ierse post-punkzangeres en poëet die nog piepjong is, maar zich liever laat inspireren door grootheden als Patti Smith en Mark E. Smith dan door haar tijdgenoten. Ze zal het vast goed kunnen vinden met Akwasi, de visionaire verhalenverteller die op Vlieland een nieuwe fase in zijn carrière komt inluiden. Een fase waarin hij nog nadrukkelijker dan voorheen op de barricades klimt om grote thema’s op een kritische manier aan te snijden. Een lichtend voorbeeld, zelfs in de donkerste tijden.

Zoals Akwasi hiphop, soul en jazz bij elkaar in de blender mikt, zo posteert het West-Afrikaanse collectief Togo All Starshighlife, afrobeat en voodoo gebroederlijk naast elkaar, alsof de stromingen nooit los van elkaar hebben bestaan. De New Yorkse Laetitia Tamko, alias Vagabon, heeft ook maling aan genres. Op haar debuutalbum liet ze de ingetogen indie van haar eerdere releases achter zich en koos ze vol zelfvertrouwen voor frisse popliedjes met vleugen R&B en elektronica. Haar doe-het-zelfmentaliteit heeft ze gelukkig altijd behouden.

Het kunstprogramma richt zich dit jaar op De Kritieke Massa. Het nodigt kunstenaars en bezoekers ertoe uit zich af te vragen hoeveel er nodig is om verandering teweeg te brengen, en hoeveel unieke eigenschappen een mens nodig heeft om zichzelf te zijn. Het daagt zowel het individu als het collectief uit om op zoek te gaan naar kantelpunten en nieuwe ideeën.

Een van de kunstenaars op het programma is Rob Sweere, die mensen met andere ogen probeert te laten kijken naar de wereld om hen heen. Hij nodigt mensen uit onderdeel te worden van een bepaald ritueel en creëert een oneindige reeks groepsperformances. Tijdens Into The Great Wide Open zal het Sportveld Sweere’s speelveld zijn, met de kritieke massa als zijn materiaal.

Sweere krijgt gezelschap van Sophia Bulgakova, die de fysieke ruimte opnieuw inricht aan de hand van veranderende woordwolken, en Stefano Murgia, een geluidstechnicus die mogelijkheden onderzoekt om een nieuwe taal te creëren en met behulp van modulaire synthesizers, trillingsmotoren en zelfgemaakte instrumenten het bos onzichtbaar in beweging brengt.

De kaartverkoop begint op zaterdag 1 februari, ook om 12.00 uur. Het festival vindt plaats van 27 tot en met 30 augustus, vanzelfsprekend op Vlieland.

Foto Spinvis; Marc Driessen