×

Recensie

Roots

04 januari 2018

Lankum – Between The Earth And The

Between The Earth And The Sky

Geschreven door: Philippe De Cleen

Uitgebracht door: Rough Trade

Between The Earth And The Sky Lankum Roots 4 Lankum – Between The Earth And The Sky Written in Music https://writteninmusic.com

Het uit Dublin afkomstig kwartet Lankum moet je gehoord hebben. In beginsel gaat het hier om folkballades waarbij het verhalende een belangrijke insteek vormt. Het kwartet, die in het verleden als Lynched aan de bak kwam, beroept zich sterk op traditionele, volkse verhalen om daar met een resem bijzondere instrumenten (doedelzak, concertina, fiddle, akkordeon,..) en vocale meerstemmigheid een pracht van een debuut uit te puren.

In eerste instantie denk je aan traditionele folk, maar bij nadere bestudering zit er veel meer in dan dat de ‘folk’lading dekt. Ook punk, psychedelica en experiment maken immers deel uit van het muzikale universum van Lankum. Een ogenschijnlijk bizarre combinatie, maar het werkt. Zo hoor je zowel de typisch Ierse humor die volop aanwezig is, maar even goed is er sérieux. Zo haalt de groep haar naam bij een voormalige kindermoordenaar wiens verhaal door John Reilly Junior bezongen wordt in de ballade False Lankum. Lynched leek misschien al te provocerend als groepsnaam en dus werd het alsnog Lankum.

Het aardige is dat de groep zich beroept op allerhande tradities die vaak eeuwenoud zijn, maar die anno 2017 toch modern en hedendaags klinken. Zo hoor je echo’s van voormalige legendes als The Dubliners bijvoorbeeld of de punk waarmee drinkebroer Shane McGowan grote sier maakte. Het zijn maar vage inspiraties, want de sound van het viertal is behoorlijk uniek. Iets dat ook Jools Holland, altijd op zoek naar nieuwe muzikale ontdekkingen, niet ontgaan is. Zo mocht deze groep al opdraven tijdens een opname van diens welbekende Later… with Jools Holland.

Zo voelt hun Between The Earth And The Sky na doorbraakalbum Cold Old Fire aan als een emotioneel doorleefd en meeslepend geheel, met uiteraard sterke, folky accenten. Maar je voelt evenzeer aan dat hier de wortels blootgelegd worden van dronemuziek, black metal en tot op zekere hoogte dansmuziek (The Townie Polka) en rock-n’-roll. De songs worden al van meet af aan, met opener What Will We Do When We Have No Money?, wel sterk gedomineerd door de uillean pipes van Ian Lynch, al is er voldoende aandacht voor een mooi evenwichtig ingekleurd geheel.

De titels spreken overigens al zich. Neem er gerust composities bij als Sergeant William Bailey of Peat Bog Soldiers of het protest van The Turkish Reveille, met verhalen afkomstig uit een erg rijke verteltraditie. Muzikaal valt de vaak sobere, spaarzame, maar effectieve inkleding op (lichte percussie, sterke beklemtoning van instrumenten als fiddle, viool en harp). Kortom: de erg aangename soundtrack om s’avonds bij een gezellig haardvuurtje en een stevige pint eens straffe verhalen op te dissen.

Tracklisting Between The Earth And The Sky:

What Will We Do When We Have No Money?

Sergeant William Bailey

Peat Bog Soldiers

The Townie Polka

Bad Luck To The Rolling Water

Déanta In Eirrean

The Granite Gaze

The Turkish Reveille

Willow Garden 1. Sergeant William Bailey
 2. What Will We Do When We Have No Money?
 3. Peat Bog Soldiers
 4. The Townie Polka
 5. Bad Luck To The Rolling Water
 6. Déanta In Éireann
 7. The Granite Gaze
 8. The Turkish Reveille
 9. Willow Garden
 10. Tommy Tucker
 11. Billy O'shea