×

Nieuws

17 september 2017

Grant Hart (Hüsker Dü, Nova Mob) is niet meer

Geschreven door: Edwin Hofman

Afgelopen week kwam het trieste nieuws naar buiten dat Grant Hart in Saint Paul, Minnesota, was overleden. Hart, voormalig drummer/zanger van Hüsker Dü, ex-frontman van Nova Mob en de afgelopen jaren actief als solo-artiest had de strijd tegen nierkanker verloren.

Hart formeerde eind jaren zeventig samen met Bob Mould Hüsker Dü, de band die tussen 1980 en 1988, de ene opzienbarende plaat na de andere uitbracht en met zijn even pakkende als confronterende gitaar/punkrock wegbereider was voor zo’n beetje de gehele Amerikaanse gitaargolf van de latere jaren tachtig en de vroege jaren negentig. Hüsker Dü verkocht aardig wat platen maar het was niets vergeleken met de bands die later met de erfenis van het trio aan de haal gingen.

Grant Hart was net als Bob Mould een begenadigd songschrijver met een goed oor voor melodie en popappeal. Zijn punkwortels bleef hij trouw – als drummer kon hij ook enorm te keer gaan – maar veel van zijn songs binnen Hüsker Dü, die hij overigens altijd zelf zong, waren pakkend en melodieus, vaak met een stevige hoofdknik naar de psychedelica en pop van de jaren zestig.

Bob Mould, die vanaf midden jaren tachtig een relatie vol ups en downs met Hart had gehad, wist dat zijn voormalige bandgenoot ziek was: “The tragic news of Grant’s passing was not unexpected to me. My deepest condolences and thoughts to Grant’s family, friends, and fans around the world,” aldus Mould vorig week. “Grant Hart was a gifted visual artist, a wonderful story teller and a frighteningly talented musician. Everyone touched by his spirit will always remember.”

“We made amazing music together. We (almost) always agreed on how to present our collective work to the world. When we fought about the details, it was because we both cared. The band was our life. It was an amazing decade.”

In de jaren tachtig raakte Hart echter ook verslaafd aan de heroïne, iets wat mede leidde tot het uiteenvallen van Hüsker Dü eind 1987, begin 1988. Hart bleef hierna nog een aantal jaren in beeld dankzij het uitstekende solo-album Intolerance (1989) en Nova Mob, zijn nieuwe band die in de vroege jaren negentig in het alternatieve circuit goed werd ontvangen. De heroïne bleef echter nog jarenlang rondspoken.

Na Nova Mob maakte Grant Hart nog enkele solo-albums, waaronder Hot Wax (2009) en The Argument (2013), dat achteraf gezien zijn zwanenzang is geweest. Grant Hart werd slechts 56 jaar.