Nieuws

20 mei 2012

Fascinerende Erased Tapes labelnight in AB in Brussel

Geschreven door: WiM Redactie

Uitgebracht door: Erased Tapes

Erased Tapes, ons meest favoriete platenlabel van dit moment, heeft op donderdag 31 mei in het Anciene Belgique in Brussel een ware labelnight verkregen. Gevierde artiesten Nils Frahm en A Winged Victory For The Sullen zullen op deze avond concerten geven.

Erased Tapes

Erased Tapes bestaat sinds ’07 en wordt vanuit Berlijn geleid door bezieler Robert Raths. Hoewel zijn label ook post rock en IDM bevat, maakt modern klassiek de hoofdmoot uit. Webzine Drowned In Sound omschreef het label als “Pure sonic perfection”. Naast de jonge Ijslandse componist Ólafur Arnalds vindt ook multi-instrumentalist Peter Broderick onderdak bij het label net als Nils Frahm en revelatie A Winged Victory For The Sullen.

Nils Frahm (d)

Pianist Nils Frahm leerde het vak bij Nahum Brodski, een student van niemand minder dan Tschaikowski. Hij opereert vanuit Berlijn in zijn eigenste Durton Studio. Vanuit dit laboratorium werkte hij samen met geestesgenoten als Peter Broderick, Ólafur Arnalds, Anne Müller, Deaf Center, Efterklang en Dustin O’Halloran. Met zijn solo piano albums Wintermusik (‘09), The Bells (‘09) en Felt groeide zijn schare fans snel. Mojo, Uncut en Q lauwerden zijn jongste album met ****-recensies. Ook Thom Yorke is fan en zette Nils Frahm in hun Radiohead’s HQ office chart. Luisteren naar Nils Frahm is binnen treden in zijn persoonlijke microcosmos vol schoonheid.

* Hij heeft van zijn lentetour tevens een ‘recording tour’ gemaakt. Hij zal alle shows opnemen en hiervan later een live album uitbrengen.

A Winged Victory for The Sullen Chamber Orchestra (us)

A Winged Victory for The Sullen is het unieke samenwerkingsproject van Dustin O’Halloran en Adam Bryanbaum Wiltzie. Hun titelloze debuut verscheen afgelopen jaar en werd overladen met laaiend enthousiaste recensies. De Morgen hierover: “De dialoog tussen het minimalistische pianospel van O’Halloran en de sierlijke orkestrale arrangementen van Wiltzie levert vaak onthutsend mooie resultaten op.” Alsook: “Van een onwezenlijke schoonheid”. En: “composities die ontroeren in al hun eenvoud”.

* Speciaal voor AB – en voor het eerst in België – treedt AWVFTS op met een 20-koppig (!) kamerorkest. Uniek dus.

Aan de avond in het kader van Silence is Sexy met A Winged Victory For The Sullen worden nog een aantal goodies toegevoegd. Zo is er de screening in HUIS 23 van The Revenge Of The Dead Indians, een documentaire over John Cage in het kader van zijn 100ste verjaardag. Het logo van Silence Is Sexy (4’ 33’’) verwijst overigens naar een compositie van Cage (The Silent Piece uit ’52). Die avond zal tevens Erased Tapes present zijn met een POP UP Record Shop. Naast reguliere releases belooft het label ook een stel hard to find goodies mee te brengen voor de bezoekers van het concert. Wij staan nu alvast aan te schuiven!

Silence Is Sexy

Silence Is Sexy focust zich op hedendaagse klassieke composers die de jongste jaren fel opgang maken in het veld van ‘de popmuziek’. Ze bewegen zich in de wereld van klassieke muziek, maar zijn niet beroerd om elektronica in hun werk te laten doorsijpelen, met vaak een uniek geluid als resultaat.

Tijdens de vorige edities verwelkomde AB o.a. Ludovico Einaudi, Jóhann Jóhannsson en het samenwerkingsproject van Alva Noto & Ryuichi Sakamoto. Tijdens de jongste editie staan twee labels centraal die al jaren de onzichtbare motor zijn achter deze beweging: het Berlijnse Erased Tapes alsook het Engelse 130701.