×

Nieuws

03 mei 2023

Documentaire over The Dream Syndicate op komst

Geschreven door: WiM Redactie

Steve Wynn + Emiel Spoelder + Dennis Duck

Zet het maar alvast in de agenda: op 23 juni komt The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here? uit, een muziekdocumentaire van de Nederlandse filmmaker Emiel Spoelder. Deze hommage aan de Amerikaanse indierocklegende zal beschikbaar zijn via pay per view op verschillende streamingdiensten. Saillant detail: 23 juni is dezelfde dag als de release van de jubileum boxset van het eerste album van de band The Days Of Wine And Roses. Die plaat baarde veel opzien in 1982, een periode waarin rauwe, feedback-gestuurde gitaarmuziek voor het grotere publiek buiten bereik leek.

The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here? volgt de band vanaf hun vroege dagen, via verloren vriendschappen, strijd met grote platenlabels en bandbreuken, tot hun reünie in 2012. Hoewel The Dream Syndicate nooit enorme commerciële successen heeft behaald, is de band zeer geliefd en gerespecteerd onder liefhebbers van alternatieve gitaarrock. De band heeft tevens een grote invloed gehad op gitaargroepen over de hele wereld.

De albums die The Dream Syndicate uitbracht in de jaren tachtig waren allen sterk, met als memorabele hoogtepunten het eerdergenoemde The Days Of Wine And Roses en opvolger Medicine Show (1984). De band werd met groepen als Green on Red, The Long Ryders, The Three O’Clock en Rain Parade gezien als een vaandeldrager van de ‘Paisley Underground’ scene van Los Angeles. De geestverruimende, noisy gitaarrock van The Dream Syndicate was flink beïnvloed door Bob Dylan en The Velvet Underground maar klonk uiteindelijk volslagen authentiek, fris, ruw en boeiend.

Na twee decennia waarin frontman Steve Wynn solo ging, maar ook veel samenwerkingen kende, kwam The Dream Syndicate terug in 2012. Sindsdien bracht de band alweer vier albums uit die lieten horen dat er van een herhalingsoefening of nostalgietrip geen sprake is. The Dream Syndicate is springlevend. En via reissues van label Fire Records blijft het oude werk ook goed beschikbaar. De documentaire The Dream Syndicate: How Did We Find Ourselves Here? is dit jaar de welverdiende kers op de taart.

We kijken dan ook reikhalzend uit naar deze hommage. Een gelimiteerde dvd-uitgave van de documentaire volgt waarschijnlijk later in het jaar.