×

Nieuws

17 juli 2013

25 jaar Luaka Bop

Countdown naar het 25 jarig jubileum van Luaka Bop

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Luaka Bop

Het in New York gevestigde platenlabel Luaka Bop bestaat volgend jaar 25 jaar. Een mooie reden om op Written in Music alvast een goed feest te gaan bouwen, een countdown naar het jaar waarin het label zijn jubileum viert.

Luaka Bop herbergt, zonder twijfel, de meest spannende catalogus binnen de muziek. De duik die het label maakte in de schatkamers van Brazilië, Cuba en andere Latijns-AmerikaanseOs Mutantes landen zijn al net zo fameus als de spraakmakende albums van Peruaanse heldin Susana Baca, Jim White, Los Amigos Invisibles en Márcio Local. Ook het enorme succes van verzamelaar extra ordinaire Everything Is Possible, die het legendarische Os Mutantes voor een heel groot publiek op de kaart zette en de heruitgave van Inspiration Information, het vergeten meesterwerk van Shuggie Otis, maakte het platenlabel zeer geliefd. Maar er was en is nog zoveel meer!

beleza_tropical[1]Met hun allereerste release Beliza Tropical, een compilatie van Braziliaanse klassiekers, maakte Luaka Bop in 1989 een vliegende start. Nu, bijna 25 jaar verder, heeft het door David Byrne geïnitieerde en samen met Yale Evelev opgebouwde platenlabel een formidabele catalogus die alle aandacht verdient.

De komende maanden zal er op Written in Music heel veel aandacht aan Luaka Bop gegeven gaan worden. Uitgebreide achtergrondverhalen over het label en over de artiesten wiens albums op Luaka Bop verschenen. Natuurlijk zullen ook alle albums uit de catalogus een recensie meekrijgen, voor zover dat natuurlijk al niet gebeurd is.

Daarnaast is onze, tegenwoordig in New York gestationeerde, fotograaf / videomaker Iñigo Garayo met vele Luaka Bop artiesten op stap geweest en heeft daar wonderbaarlijke video’s van gemaakt. Deze zullen in de komende maanden een mooie plek op ons online magazine krijgen. Kortom: De komende maanden zal Written in Music volop in het teken staan van Luaka Bop.