×

Nieuws

12 november 2009

Brood en Salzburger Festspiele

Geschreven door: Didi de Pooter

salzburg

Eindelijk is het er: het programma voor de Salzburger Festspiele 2010. Het festival viert volgend jaar zijn 90e verjaardag en het thema is ‘Mythen’. Ook tijdens deze editie is Nederland goed vertegenwoordigd op één van Europa’s belangrijkste klassieke zomerfestivals. Grote klapper op het programma is de nieuwe opera van componist Wolfgang Rihm in een enscenering van ‘onze’ Pierre Audi, intendant van De Nederlandse Opera. Andere ‘Nederlandse’ sterren zijn Eva-Maria Westbroek als Chrysothemis in Strauss’ Elektra, Yannick Nézet-Séguin als dirigent van twee verschillende opera’s en ook ‘ons’ Koninklijk Concertgebouw Orkest treedt aan met chef Mariss Jansons op de bok.

Het mythische thema is natuurlijk in opera’s als Elektra en Glucks Orfeo ed Euridice terug te vinden, maar ook het jarige festival zelf begint al de vorm van een mythe aan te nemen. Elk jaar komen de muzikale groten der aarde er om ‘de mensheid samen te brengen’ dwars door crises en oorlogen heen. Dat was precies wat de oprichters van de Salzburger Festspiele voor ogen hadden toen ze in het gewoel van de eerste wereldoorlog hun plannen smeedden voor het eerste festival in 1920.

Andere aantredende sterren zijn onder andere de Wiener Philharmoniker, Riccardo Muti, Patricia Petibon, Anna Netrebko, Matthias Goerne, Evgeny Kissin, Maurizio Pollini, Philippe Jaroussky, Valery Gergiev en Rolando Villazón.

Kijk voor meer informatie op www.salzburgerfestspiele.at