×

Nieuws

25 augustus 2023

Bernie Marsden, rock- en bluesgitarist, overleden

Geschreven door: WiM Redactie

Joop Doderer kwam nooit zomaar af van zijn alter ego en de sympathieke Bernie genoot, ook meer dan geruime tijd na zijn vertrek bij de band, nog de meeste bekendheid als gitarist van Whitesnake. Hij startte de band samen met oud-Deep Purplezanger David Coverdale en tweede gitarist Micky Moody en hij bleef bij de band voor de duur van vijf langspelers. In de line-up die het meest succesvol was zat Bernie samen met oud-bandmaten van Ashton-Paice-Lord, de oud-Deep Purple-leden Ian Paice en Jon Lord.

Die eerste albums van de band zijn keurig opgenomen in de Box O’Snakes. Ze laten een jonge en gedreven band horen die dus inderdaad op enig moment versterkt wordt met Paice, Lord en Neil Murray op bas. Niet alleen een heel sterke line-up, ook een band die lekkere hardrock wist te brengen. Erg de moeite waard om de albums met Bernie nog eens terug te luisteren. Hij droeg ook bij aan een aantal van de hits van de band. Daarvan hier de mooiste:

Al tijdens zijn tijd bij Whitesnake nam Bernie twee solo albums op, And About Time Too en Look At Me Now. Hoewel hij van zijn tijd bij Whitesnake vooral misschien als rocker herinnerd wordt, kon je aan zijn spel de blueswortels steeds terughoren. Wil je daar heel erg van genieten, dan is het een aanrader om de albums Kings, Chess en Trios te beluisteren. Wil je Bernie in een meer diverse context beluisteren, dan is zijn album Shine uit 2014, waar hij ook met David Coverdale op samenwerkt, een aanrader. Maar de discografie van Bernie is zo ruim dat je nog meer kunt kiezen als je deze albums al beluisterd hebt.

Samen spelend met andere grootheden, een enorme verzameling aan gitaren hebben en toch voor het grote publiek een grote onbekende, maar zeer geliefd bij andere artiesten en bij een schare zeer gepassioneerde fans.

Hoewel Bernie al lang uit Whitesnake was, speelde hij in meerdere bands met oud-leden en in ieder geval maatje Micky Moody en Neil Murray vaak ook nummers van die band. Of dat nou was met Company Of Snakes of met M3 of in een ander verband, de oude nummers van Whitesnake bleven hem en het publiek boeien. En hoor en zie hem genieten samen met Micky Moody:

Een grote gitarist zonder groot ego, gewoon een fijn mens, is er niet meer. Dank je wel, Bernie, voor de mooie momenten die je hebt gebracht. En dat is veel meer dan Fool For Your Loving en Here I Go Again.