×

Nieuws

22 december 2012

Belangrijkste Albums Eigentijds 2012

Geschreven door: WiM Redactie

Eigentijds, contemporary, dat is muziek die nu gecreëerd wordt en die niet zonder meer in de gebruikelijke genres past. Om uiteenlopende redenen. Omdat geavanceerdere middelen gebruikt worden, omdat de muziek genre-crossing is, omdat de bedenkers/makers deel uitmaken van een ander artistiek circuit enz.. Written is nog maar net begonnen dat gebied vooral met zijn verbindingen naar andere genres te ontginnen. Men vindt dan ook uitsluitend musici die ook (en soms vooral) improviserende musici zijn. Met uiteenlopende aanpakken en opvattingen van improvisatie wel. John Cage en Sidsel Endresen misschien als twee uitersten op een glijdende schaal.

2012 was onmiskenbaar het jaar van John Cage (zie verschillende features op Written). Zijn honderdste verjaardag. Het verbazingwekkende is dat zijn omgang met muziek onverminderd doorwerkt ook nadat hij als inscenator weg is gevallen!

Onder Eigentijds vallen ook nieuwe vormen van muziek creëren en maken zoals dat de afgelopen jaren onder de vlag van het Noorse Punkt is ontwikkeld. Jan Bang, Erik Honoré, Arve Henriksen en Eivind Aarset zijn spelen daarin een belangrijke rol. Stifters Dinge van Heiner Goebbels werd een paar jaar geleden tot beste muziekvoorstelling van Holland Festival verkozen. Opmerkelijk omdat in Stifters Dinge helemaal geen uitvoerend musicus aan te pas komt. De fascinatie blijft ook in de opname die onlangs is verschenen. Stof genoeg nog voor Written in 2013!

**Lijstentijd met of zonder zinder-apocalyps ! Lijsten zijn een keuze uit een keuze uit een nog grotere keuze. Een suggestie eigenlijk en een oefening in herinneren en positioneren. Want dat hebben we nodig om een toekomst in te kunnen gaan**