×

Nieuws

07 november 2013

40 jaar Virgin Records

40ste Verjaardag van Virgin Records groots gevierd

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Virgin Records

Dit jaar is het exact 40 jaar geleden dat Virgin Records werd opgericht door Richard Branson. Om dat optimaal te vieren heeft Virgin een reeks evenementen en belangrijke nieuwe releases en heruitgaven op de planning staan.

Virgin Records startte 40 jaar geleden met het grotendeels instrumentale Tubular Bells (een 48-minute suite gemaakt door de toen nog maar 19 jarige Mike Oldfield). Hoe onvoorspelbaar de verkoop van een instrumentaal album ook zou kunnen zijn verkocht het album vervolgens, mede door het gebruik van delen van de muziek in de zeer succesvolle film The Exorcist maar liefst 15 miljoen exemplaren. Virgin Records besloot door te gaan op de onvoorspelbare weg en creëerde daarmee een opvallende status. In de 40 jaar van bestaan bracht het label steeds weer opvallende nieuwe namen en wist daar ook nog gigantische wereldsuccessen mee te scoren.

Na het grote succes van Oldfield wist het label vervolgens ook The Sex Pistols aan zich te verbinden. De band was door vrijwel alle gevestigde platenlabels terzijde geschoven als niet relevant. Met het verschijnen van hun debuut Never Mind The Bollocks bleken ze niet alleen de voorlopers van de Britse punk maar ook een van de meest invloedrijke band uit de muziekgeschiedenis. In de jaren daarna werden ook bands als XTC, Simple Minds, PiL, Magazine en Devo via Virgin wereldvermaard.

In de tachtiger jaren waren het vooral Britse pop acts, en dan vooral Boy George’s Culture Club, The Human League en de Ierse bluesrockgitarist Gary Moore die wereldwijd de charts bevolkten. Met band als het uit London afkomstige Soul II Soul en Bristol’s Massive Attack werd einde van de jaren 80 ook de DJ- en sound system culture in beeld gebracht.

In de jaren 90 was Virgin met The Spice Girls, de grootste meidenband ooit, wederom erg succesvol. Met een slimme duik in de golf aan nieuwe danceacts als het Franse Daft Punk en het uit Londen afkomstige The Chemical Brothers werden wederom zeer goede verkopen en ook veel credibility vergaard. Met Moon Safari van het Franse Air en Urban Hymns van The Verve werden weer nieuwe wegen bewandeld. .

In de nieuwe eeuw werden met het enorme succes van superstar DJs Swedish House Mafia en de opkomst van de miljoenen albums verkopende Emeli Sandé wederom grote successen geboekt. Ook de signing van de bij haar debuutalbum nog maar 15 jarige singer-songwriter Laura Marling bleek met een ondertussen zeer rijk oeuvre van 4 meesterlijke albums een eclatant succes.

  • Met het 40 jarig jubileum zullen er verschillende 3CDverzamelaars uit gaan komen, allen met een specifiek muziekgenre of tijdsvlak als kenmerk. De alles overkoepelende verzamelaar Virgin – 40 Years Of Disruptions is daarvan de eerste. De volgende delen zullen de opvallende titels Losing Our Virginity (The First 4 Years 73-77), New Gold Dreams (Post Punk & New Romantics 79-83), Never Trust A Hippy (Punk & New Wave 76-79), Methods Of Dance ( Electronica & Leftfield 73-87) en Fascinating Rhythms (Sound Systems & Dancefloor) hebben.
  • Er zal ook een grote Virgin expositie in Londen gaan plaatsvinden. Een expositie die opgezet is door de vermaarde Adrian Shaugnessy, George Lee en het team bij This Is Real Art en het zal bekende en onbekende foto’s en video’s bevatten (inclusief props) en verschillende memorabilia met een fijne tijdgeest. De locatie van de Virgin expositie is een exclusieve zaal in Mornington Crescent.
  • Een dik koffietafel boek is gemaakt/verzorgd door een van de leidende Britse journalisten Adrian Thrills. Adrian begon zijn carrière met de hoofdredactie van het punk fanzine 48 Thrills en werd nadien een van de voornaamste schrijvers voor NME in de jaren 80. Hij schreef 50 cover stories over de belangwekkende 2-Tone beweging en heel veel over de post-punk, reggae en dance acts van die periode, net zoals het eerste coververhaal over The Specials voor het iconische style magazine, The Face. Het boek is ontworpen door Adrian Shaugnessy.
  • Een film geproduceerd door Leopard Films, een van Engeland’s leidende production companies, en geregisseerd door Paul Tilzey, de regisseur van vele prijswinnende documentaires voor de BBC en Channel 4 waaronder The 70s. Executive producer Todd Austin en Fiona Morris’ projecten zijn ondermeer Do It Yourself; The Story of Rough Trade (BBC Four) en Imagine: Damon and Jamie’s Excellent Adventure (BBC One)

Virgin Records 4 decennia lang betekent ondermeer: Mike Oldfield, Sex Pistols, Neneh Cherry, Orchestral Manoeuvres in the Dark, N.E.R.D, The Human League, Public Image Ltd., Spice Girls, Gary Moore, George Michael, The Rolling Stones, Culture Club, Massive Attack, Swedish House Mafia, Kelis, The Kooks, KT Tunstall, Bastille, Heaven 17, The Verve, Genesis, Iggy Pop, Tangerine Dream, Lenny Kravitz, MeatLoaf, Simple Minds, Laura Marling, Phil Collins, Professor Green, The Smashing Pumpkins, Janet Jackson, XTC, UB40, Malcolm McLaren, Emeli Sandé, Soul II Soul, Air, Peter Gabriel, Inner City, Daft Punk, Everything But The Girl, The Chemical Brothers.

Lees meer: