×

Nieuws

29 december 2013

40 jaar Virgin Records

40 jaar Virgin Records in boekvorm

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Virgin Records

Virgin Records - 40 Years Of Disruptions BoekWie de 40-jarig geschiedenis van Virgin Records niet alleen wil beluisteren maar ook wil bekijken, kan zijn hart ophalen aan Virgin Records, 40 Years Of Disruptions in boekvorm. Naast de zes fraaie jubileum cd-boxen is er namelijk ook een heus koffietafelboek verschenen in dit jubileumjaar. Anderhalve kilo zwaar, in stijlvol wit uitgevoerd en meer dan 250 pagina’s tellend, geeft dit boek een bijzonder levendig beeld van 40 jaar muziekgeschiedenis onder de Virgin-vlag.

Het boek werd samengesteld door voormalig NME-journalist Adrian Thrills. Thrills begon zijn carrière bij het punkfanzine 48 en ontwikkelde zich bij de NME tot een van de toonaangevende Britse muziekjournalisten in de jaren tachtig. Hij is niet de enige schrijver die aan het jubileumboek werkte. Thrills bevindt zich in het gezelschap van meer dan tien andere gerenommeerde journalisten, waaronder Jon Savage. Het levert een lekkere leeservaring op die zich prima verhoudt tot de schat aan beeldmateriaal. 40 Years Of Disruptions is dan ook meer dan een nostalgisch fotoboek. Via bondige teksten krijgt de lezer alle relevante achtergrondinformatie.

Voorzien van een voorwoord door Richard Branson, gaat het boek van start in het begin van de jaren zeventig met foto’s van Mike Oldfield en de huisstudio van Virgin, The Manor. Meer dan 250 pagina’s en honderden boeiende foto’s later belanden we bij Emeli Sandé en haar optreden op de Olympische Spelen van 2012. In de tussentijd hebben we via vijftien duidelijke hoofdstukken de hele geschiedenis van Virgin – en daarmee ook veertig jaar popmuziek – langs zien komen. The Sound Of The Underground behandelt de progressieve jaren zeventig middels Can, Gong en Tangerine  Dream. The Year Of Change voert nog eenmaal terug naar het jaar van de Sex Pistols, 1977, en de postpunk die volgde. The Celtic Fringe toont de opmars van de Simple Minds en Into The Eighties geeft een levendig beeld van de successen van The Human League en Culture Club. En zo trekken de meest uiteenlopende artiesten in een visueel en tekstueel spektakel voobij: van Phil Collins tot U-Roy, van UB40 tot Soul II Soul, van de Rolling Stones tot Massive Attack en van The Verve tot de Chemical Brothers. Om over de vele kleurrijke muzikanten en dj’s van de laatste jaren maar te zwijgen.

De cd-boxen van Virgin vertellen het echte verhaal, het verhaal van de muziek. Voor een nog vollediger beeld is het boek 40 Years Of Disruptions echter een niet te versmaden aanvulling. En zo is de totaalervaring 40 jaar Virgin Records compleet.

Lees meer: