×

Nieuws

14 augustus 2012

2012 wordt het jaar van Life Is People van Bill Fay

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Dead Oceans

In thuisland Engeland is de gehele muziekwereld al volledig van slag van het album Life Is People van Bill Fay. Nederland zal niet gaan achterblijven. De man die het album maakte na 40 jaar niet meer in de studio te zijn geweest is de absolute revelatie van het reeds zeer rijke muziekjaar 2012.

De Britse Bill Fay maakte in het begin van de jaren 70 een tweetal opvallende albums (Bill Fay in 1970 en Times Of The Last Persecution in 1971) die helaas in het enorme aanbod verdwenen, hoe goed ze ook waren. Net als bijvoorbeeld Nick Drake werden de Bill Fay albums pas jaren later herontdekt en op waarde geschat. De albums van Fay vonden echter geen reprint en de legende van Fay kwam via Ebay vervolgens tot ware bloei. Zijn albums werden ineens voor ongelooflijk prijzen aangeboden en de belangstelling voor Fay werd er alleen maar groter door. De heldenstatus die Fay door iconen als Nick Cave en ook Jeff Tweedy van Wilco werd gegeven droeg tevens bij tot een hernieuwde belangstelling.

Met zijn nieuwe album Life Is People heeft Fay een wonderbaarlijk meesterwerk gemaakt met tijdloos sterke melodieën voorzien van eigenzinnige en emotievolle teksten. De geweldige muzikanten, onder leiding van de bezielde gitarist Matt Deighton, en de geweldige producer Joshua Henry zijn de juiste mannen die Bill Fay op Life Is People in de juiste lijst geweldige songschrijvers zet waar hij al decennialang thuishoort.