×

Interview

27 september 2010

Severe Torture Interview

Geschreven door: Carl Puhl

Label: Season of Mist

Met het verschijnen van hun nieuwe CD Slaughtered heeft de band Severe Torture zijn invloed binnen de scene verder verduidelijkt. Het is een band die zich binnen het genre blijft ontwikkelen.

Gitarist Thijs van Larhoven gunt ons een blik achter de schermen bij een Nederlandse death metal band.

WiM: Severe Torture was opgericht in 1997. Kun je een korte introductie van de band geven?
Wel, Patrick (bas), Seth (drums) en ik (Thijs/gitaar) zijn in1997 begonnen met Severe Torture nadat we al enkele jaren samen in verschillende bands speelden. We hebben toen in 1998 een demo opgenomen met toen nog een andere 2e gitarist en onze toenmalige zanger. Die zanger vertrok vrij snel naar Sinister en tegen de tijd dat we de eerste volledige cd gingen opnemen was die andere gitarist ook al vertrokken. We vonden een nieuwe zanger in Dennis en zijn eigenlijk vanaf 2000 tot 2003 met zijn vieren verder gegaan. In 2003 is Marvin er als extra gitarist bijgekomen, we hadden hem leren kennen tijdens een Europese tour met Cannibal Corpse toen hij nog gitaar speelde bij Dew-Scented. Sinds 2000 hebben we 5 cd’s uitgebracht en hebben we al sinds 2003 dezelfde line-up.

WiM: Jullie hebben een nieuwe CD uit ‘Slaughtered’. Zijn jullie tevreden en hoe is de ontvangst tot nog toe?
Wij zijn er erg tevreden mee, uiteraard zijn er altijd dingen die beter kunnen en achteraf is dat altijd makkelijker te beoordelen maar in totaal gezien hebben we de perfecte plaat afgeleverd voor ons op dit moment. Reacties zijn zeer goed, weinig negatieve recensies en de fans zijn geloof ik ook tevreden.

WiM: Jullie twee vorige CD’s hadden meer subtiele cover-art. De muziek was ook wat meer genuanceerder dan op de eerste twee CD’s. Duidt de cover-art van Slaughtered op een terugkeer naar de sfeer van Feasting On Blood en Misanthropic Carnage?
Toen we begonnen met schrijven voor Slaughtered werd het al snel duidelijk dat we allemaal weer meer bruutheid en agressie in de muziek terug wilden. Begrijp me niet verkeerd; de vorige twee cd’s zijn in mijn ogen ook erg bruut en er staan enkele van onze vetste riffs op maar we hebben op die cd’s inderdaad gepoogd wat meer te nuanceren en naar een balans te zoeken. Omdat we toentertijd die brute artwork ook een beetje beu waren hebben we toen voor een wat subtielere aanpak gekozen. We staan er nog steeds 100% achter maar tijdens het schrijven van Slaughtered werd al snel duidelijk dat we een beetje terug zouden pakken naar de rauwe botheid van de eerste 2 platen. Ook hadden we wel weer trek in zo’n smerige hoes dus zo is het eigenlijk gekomen.

WiM: Severe Torture is in 1997 opgericht. Wat zijn jullie muzikale invloeden buiten death metal?
Ik vind dat ik moeilijk voor de anderen kan spreken maar onze invloeden/smaak zijn best wel breed. Ikzelf houd buiten death metal erg van rock, stoner, 70s rock, black & sludge.

WiM: De nieuwe CD verschijnt bij Season Of Mist. Wat was de reden voor de overstap van Earache naar dit nieuwe record label?
Bij Earache waren ze klaar met ons en wij waren klaar met Earache. We moesten eigenlijk nog 2 cd’s volgens het contract maar dat was geen probleem. Zij waren klaar met ons omdat we niet genoeg verkochten volgens hun verwachtingen. Misschien had het geholpen als ze wat meer promotie hadden gedaan voor ons ipv al hun thrash bands over-promoten…. Wij waren er in ieder geval klaar mee dat de communicatie stroef ging en dat we weinig tot geen interviews kregen en weinig promotie. Ook was Earache zich meer aan het focussen op de thrash en crossover en lieten ze de death metal behoorlijk links liggen. Gelukkig vonden we vrij snel onderdak bij het Franse Season of Mist waar we een nette licentiedeal voor 2 albums hebben gekregen. Veel slechter kan het niet worden en de toekomst zal het uitwijzen. De communicatie is in ieder geval erg soepel en goed nu en over interviews hoeven we ook niet te klagen!

WiM: Met songtitels als Deride Jesus, Feces For Jesus, Vomiting Christ en End Of Christ zou ik haast gaan denken dat jullie iets tegen Jezus Christus hebben. Is dat zo?
Niet zozeer tegen JC zelf maar meer tegen het geloof dat eraan vast hangt. Wij vinden dat de mens zelf moet beslissen op basis van eigen kennis, instincten en ervaring en niet op basis van een godsdienst of heilig boek. Godsdiensten manipuleren wereldwijd miljoenen mensen en daar zijn wij op tegen. Ook zijn de recente ontwikkelingen met al die zedenmisdrijven geen goede reclame voor dit ‘superieure’ geloof…

WiM: Via wikipedia vond ik een lijstje met 21 Nederlandse death metal bands. Ik geloof nooit dat dat ze allemaal zijn. Hoe gaat het momenteel met de Nederlandse death metal scene? Hebben jullie ook zicht op death metal bands uit andere landen?
Er zijn er inderdaad veel meer en je hebt ook nog een hoop bands die een soort van mengeling van stijlen spelen. Om heel eerlijk te zijn vond ik de NL scene een jaar of 7-8 terug interessanter met bands als Pyeamia, Disavowed en Centurian. Maar al met al loopt er in Nederland altijd veel talent rond. We zitten behoorlijk in de death metal scene en omdat die vrij underground is heb je automatisch te maken met buitenlandse bands. We hebben goede contacten met grote bands als Cannibal Corspe en Suffocation maar ook met heel veel kleinere over de hele wereld. Je ziet elkaar op festivals en tijdens tours en met sommige bands klikt het gewoon goed.

st-2010

WiM: Veel bands neigen ernaar om de underground scene te idealiseren. Het valt moeilijk voor te stellen dat death metal bands ergens anders zijn dan underground. Wat is jouw idee hieromtrent?
De underground scene idealiseren lijkt me ook een beetje teveel van het goede maar de contacten onderling tussen bands zijn natuurlijk erg goed en gemoedelijk omdat het bijna nooit om het grote geld gaat. De omstandigheden van de underground zijn niet altijd even comfortabel; overnachten in crappy hotels of bij mensen thuis, reizen in een klein busje zonder goede nachtrust etc maar de scene is wel erg hecht. Ik denk dat death metal te extreem is om uit de underground te geraken. Daarvoor zou het aan moeten slaan bij een erg groot publiek en dat gaat denk ik net te ver. Er zijn een handvol death metal bands die er uiteindelijk van kunnen leven maar die touren/werken zich kapot en hebben het financieel nooit breed. Wij kiezen er bewust voor om een goede basis van werk/thuis te hebben en dan met de band de dingen te doen die leuk zijn en onze basis niet in gevaar brengen.

WiM: Jullie tour in Mexico was afgelast door de vulkaan in IJsland. Staat er al een nieuwe tour gepland?
Als alles goed loopt zijn we half november voor 7 shows naar Mexico, alles wordt nu geplanned. Het kan raar lopen met zo’n vulkaan. Het weekend voordat we eigenlijk zouden gaan afgelopen april was ik op het Roadburn festival waar de ene na de andere band moest cancelen vanwege die vulkaan en gedurende het weekend bleek dus ook dat onze vluchten van de maandag erna ook vervallen waren.

WiM: Op de myspace pagina staan een aantal datums in Nederland. Is dit de complete lijst van geplande shows?
Afgelopen weekend speelden we in Zwitserland en we hebben naast die NL shows ook nog een Duitse show staan. Verder is er het een en ander in de planning maar dat posten we pas als het bevestigd is. We willen zeker in NL niet te vaak spelen omdat we moeten waken dat we het death metal publiek niet dood spelen (spreekwoordelijk).

thijs

WiM: De officiele youtube-pagina van de band lijkt regelmatig te worden bezocht. Houden jullie dit soort websites zelf bij? Hoe belangrijk is het voor een band om op het web aanwezig te zijn?
We houden inderdaad al die sites zelf bij: Myspace, Facebook, Twitter, Hyves en YouTube. Ik denk dat het een mooie manier is om in contact te blijven met je fans en om nieuwe fans naar je toe te trekken. Toen we begonnen was internet nog pril en moesten we alle flyers en demos nog via de post versturen. Nu is alles een stuk makkelijker en profiteren we daar natuurlijk ten volste van. En het is natuurlijk vrij onwerkelijk om op youtube verschillende beginnende death metal bands van over de hele wereld te zien die een Severe Torture nummer coveren!

WiM: Nog een paar persoonlijke vragen: wat is jouw levensfilosofie? En als je iets kon veranderen aan deze wereld, wat zou dat dan zijn?
Pfff, diepe vraag… Ik weet het niet. Ik probeer mijn eigen leven leuk te maken en daar niemand mee tot last te zijn. De wereld zou een stuk mooier zijn zonder religie & oorlog. Laat iedereen gewoon zijn ding doen en zorg dat je er andere mensen niet mee lastig valt.

WiM: Bedankt voor jullie tijd en energie. De laatste woorden zijn voor you.
Nou, bedankt voor het interview. Death metal fans; zorg dat je Slaughtered in handen krijgt, je zal geen spijt hebben! Cheers!