×

Interview

29 mei 2014

Interview: Rival Sons praat over Great Western Valkyrie

De Amerikaanse rockband Rival Sons komt op 6 juni met hun nieuwe album Great Western Valkyrie. Hiervoor is de band begin januari de studio in Nashville ingedoken met hun vaste producer Dave Cobb. Vooruitlopend op de release, heeft het viertal onlangs hun eerste single Open My Eyes uitgebracht. Een gesprek met frontman Jay Buchanan en gitarist Scott Holiday over Great Western Valkyrie.

Nadat het derde studioalbum Head Down (2012) twee jaar geleden werd uitgebracht door platenlabel Earache, hadden de heren van Rival Sons al plannen voor een nieuw album. Jawel, wederom in Nashville, waar alle platen van de Amerikaanse rockband zijn opgenomen. Frontman Jay Buchanan vertelt dat de keuze eenvoudig was om een terugkeer te maken naar LCS Studios: “Het nieuwe album Great Western Valkyrie is opgenomen in Nashville, omdat we graag weer met producer Dave Cobb wilde werken. Hij is voor ons namelijk dé juiste persoon omdat hij verstand heeft van vintage sounds. De enige producer die Great Western Valkyrie in onze ogen kan produceren, is Cobb. LCS Studios is een bescheiden studio met beperkte mogelijkheden, maar dat is ook precies wat we wilde hebben.” Buchanan doelt op het feit dat ze die typerende rauwe Rival Sons powersound graag willen behouden. Maar tijdens de periode tussen de albums Head Down (2012) en Great Western Valkyrie (2014) gebeurde iets wat de heren van Rival Sons niet zagen aankomen; bassist Robin Everhart stapte uit de band. Scott Holiday, gitarist en oprichter van Rival Sons reageert: “Everhart heeft aangegeven dat hij graag meer bij zijn familie en vrienden wilde zijn. Ik geef hem geen ongelijk, we waren namelijk regelmatig ver van huis.” In het najaar van 2013 komt de naam David Beste naar boven, onder andere bekend van Maroon 5. Ook Ikey Owens, toetsenist bij The Mars Volta en Jack White, mag zijn intrede doen bij Rival Sons en speelt enkele nummers op het album.

Jay Buchanan Scott Holiday

Buchanan geeft aan dat hij tijdens het rondtoeren nummers schrijft voor een nieuwe album. Maar voordat er wordt opgenomen, worden alle concrete ideeën pas besproken in de studio. De frontman vertelt: “We delen niets totdat we bij elkaar komen in de studio. Ik geloof namelijk dat als we momentinspiraties bewaren totdat we bij elkaar komen, een explosie van energie vrijkomt. Die krachten worden vervolgens vertaald in een nummer.” In de LCS Studios houden de heren van Rival Sons wel van wat geestigheid. Maar wanneer zij eenmaal gefocust zijn, komt er geen speld tussen. Buchanan: “Als we het album gaan opnemen bevinden we ons in een lockdown-mode. Dat houdt in dat we zelden buiten de studio komen. Het is in een periode van zes weken enkele keren voorgekomen dat we aan ontspanning deden. Over southern comfort gesproken: dat is geen mythe.”

Great Western Valkyrie is volgens de frontman een krachtig album geworden door enkele factoren. De frontman: “Allereerst wil ik bij drummer Michael Miley beginnen. Hij speelt naar mijn mening, gekeken naar alle vorige platen, op zijn best. Zijn toevoeging op het album heeft een absolute meerwaarde, omdat zijn drumtechniek een bepalende attack heeft. Dat is een belangrijke basis voor Rival Sons. Ook speelt bassist David Beste een rol in een muzikale verandering bij Rival Sons. Hij mag dan wel fervent aanhanger zijn van onconventionele muziek uit de jaren tachtig, toch is het begeleidingsduo Beste en Miley een genot om naar te kijken.” Gitarist Holiday reageert daarop: “Voordat we een nieuwe plaat gaan opnemen, heb ik van tevoren al inzicht in wat voor geluid ik wil maken. Daarnaast is het  John Netti een nieuwe geluidstechnicus, die ervoor heeft gezorgd dat het algemene geluid op het album dynamisch, open en groots is geworden.”

Rival Sons speelt op 4 juni in Doornroosje, Nijmegen.