×

Interview

14 juli 2011

Interview Met Mike Miley Van Rival Sons

Geschreven door: Carl Puhl

Label: Earache

Rival Sons worden al een tijd lang getipt als de meest veelbelovende band op het gebied van de Amerikaanse rockmuziek. Ze doen momenteel een tournee langs een aantal clubs in Engeland. Vrijdag 15 juli is hun eerste optreden als voorprogramma van Judas Priest met als special guest Queensryche. Voor hun optreden in The Borderline in London had ik een telefoongesprek met Mike Miley, de drummer van deze steengoede rockband. Omdat Rival Sons pas in 2008 is opgericht vroeg ik hem hoe de bandleden bij elkaar gekomen zijn. Hij antwoordde dat hij Jay Buchanan al langer kende, zij zijn al meer dan 10 jaar goeie vrienden. Hij heeft meegeholpen aan het solo-project van Jay. Gitarist Scott Holiday heeft werk gedaan voor EMI en heeft Jay leren kennen via zijn myspace-pagina. Mike heeft samen met basist Robin Everhart meegedaan aan een charity voor de slachtoffers van Hurricane Katrina. Uiteindelijk zijn Mike, Scot en Robin als band begonnen. Scot heeft Jay overgehaald om mee te doen, hoewel Mike dacht dat Jay hiervoor niet te porren zou zijn. Jay was toen namelijk al bezig met zijn eigen muziek. Toch is de zanger nu bandlid van Rival Sons.

rs_pressure&timeSinds 26 juni is de nieuwe CD van Rival Sons, genaamd Pressure And Time uit. Het is een alom bekend feit dat dit heerlijk rock-album in 20 dagen tot stand is gekomen. Mike vertelde dat de band blanco de studio is in gegaan; er was geen noot tevoren gecomponeerd. De plaat is rauw, live en intuïtief. De hoes is gemaakt door Storm Thorgerson. Hij heeft de hoezen ontworpen voor platen van onder andere Pink Floyd, Led Zeppelin en Genesis. De band heeft gevraagd of deze kunstenaar de hoes van hun nieuwe CD wilde ontwerpen en hebben hem de muziek gegeven. Na het horen van de CD is Storm accoord gegaan en het resultaat is bekend. Mike is enorm blij en zeer tevreden met het resultaat.

Mike vertelde me verder dat de roots van de muziek van Rival Sons gezien aan het begin van de rock ‘n’ roll liggen, namelijk bij Chuck Berry. Hij wordt gezien als de eerste grote R&B gitarist. Uiteraard neigt de muziek van Rival Sons meer naar heavy rock en heeft ze veel meer funk en groove invloeden. Mike vertelt dat de band haar energie krijgt van het publiek. De interactie is erg belangrijk en de energie die over en weer gegeven wordt zorgt iedere avond voor een geweldige ervaring. Alle clubshows in Engeland zijn uitverkocht. En geen avond is dezelfde, ieder optreden is anders. De band speelt vrijwel nooit de muziek van de nummers zoals ze op de CD staan, maar zorgt voor veel improvisatie. De bandleden gedragen zich op het podium als Rival Sons, ze zijn vrijwel constant in competitie met elkaar. Op die manier halen ze het beste in elkaar naar boven en zorgen voor een unieke sensatie. Mike vertelt verder dat de band er zeer naar uit kijkt om met de levende legende Judas Priest op tournee te gaan. Dit is een enorme kans voor de band.

De populariteit van de band is nog niet zover dat ze op straat herkend worden. Het gebeurt wel eens, maar dan op een heel relaxte en haast intieme manier. Geen rennende gillende meiden, maar vriendelijke fans die hun complimenten geven en een praatje komen maken. Veel fans zeggen dat ze zo’n 30 jaar gewacht hebben op een band als Rival Sons om de rock muziek te doen herleven. De mensen zijn hongerig naar rock ‘n’ roll, maar aan de andere kant wordt dit niet gereflecteerd door de charts. Daar wordt nog steeds dezelfde saaie muziek getoond. Hopelijk komt daar snel verandering in.

Op mijn vraag wie de helden van Mike zijn, antwoordt hij met de volgende namen van drie legendarische drummers: Ringo Star (The Beatles), Keith Moon (The Who) en natuurlijk John Bonham (Led Zeppelin). Mike is vooral onder de indruk van de bijzondere aspecten en de revolutionaire input van deze drummers. Hij vindt het spel van Ringo Star gewoonweg briljant. De energie en agressie van Keith Moon heeft voor heel wat opschudding en verandering gezorgd. Maar Mike is toch vooral onder de indruk van het heftige en strakke spel van John Bonham. Deze drummer heeft een revolutionaire basis gelegd voor veel drummers van heavy bands.

Ik vroeg Mike nog wat hij vond van de sociale media op het internet, zoals Twitter en Facebook. Hij zag het als een vervanging van de fanclub van vroeger. Hij houdt samen met Robin online de fans op de hoogte, waarbij Robin voornamelijk Facebook bijhoudt en hijzelf Twitter. Het is een eenvoudige en snelle manier om via allerlei contests en verkoopmogelijkheden in contact te komen met de fans.

Na hun Engelse tournee met Judas Priest keert de band terug naar Amerika voor optredens aldaar. Mike vertelt met dat hij en de band alweer staan te popelen om weer naar Europa te komen. Hij wist me te vertellen dat ze in November een uitgebreide Europese tournee gaan doen. Zorg er dus voor dat je de sectie Tour op de website van de band bijhoudt. Dit is een band die fans van Classic Rock in het bijzonder en Rock ‘N’ Roll in het algemeen niet mogen missen.