×

Interview

01 oktober 2014

Interview met Katrina Ford van Celebration

Geschreven door: Edwin Hofman

Label: Bella Union

Celebration, een van de boegbeelden van de levendige muziekscene uit Baltimore bracht deze zomer haar vierde album uit. Albumin, een diverse plaat vol gepassioneerde, theatrale indiepop/rock, verscheen bij Bella Union, het label dat de afgelopen tien jaar flink de aandacht trok met releases van onder meer Fleet Foxes, Midlake en John Grant. Met een Europese tournee in het verschiet zou 2014 wel eens het jaar van de langverwachte doorbraak kunnen worden voor Celebration. Written in Music sprak met zangeres Katrina Ford.

WiM: Dit is de eerste plaat bij Bella Union. Hoe bevalt ‘t?
Ik heb met een andere band, Mt. Royal, al eerder een plaat uitgebracht bij Bella Union, in februari van dit jaar. Maar voor Celebration is dit inderdaad de eerste bij Bella Union. Het is een droom die uitkomt natuurlijk! Bella Union voelt aan als een familie. Simon Raymonde (labelbaas – red.) was natuurlijk een van mijn muzikale helden. Het is heel opwindend om zijn steun te hebben en het is ook goed voor ons om met mensen te werken die de business begrijpen… Eigenlijk wil ik woord business helemaal niet gebruiken als het over muziek gaat, maar goed…

WiM: De eerste albums van Celebration kwamen uit bij 4AD. Een prachtlabel natuurlijk maar dat hoeft niet te betekenen dat de samenwerking jarenlang stand houdt.
Toen wij bij 4AD zaten zat het label midden in allerlei veranderingen. Het was eigenlijk het einde van het oude tijdperk. Ze hadden al een tijdje niet geïnvesteerd in bands en het werd tijd voor rebranding. Bovendien was de assistentie voor Amerikaanse bands als wij erg versplinterd. Wij wilden ook meer eigen inbreng in het artwork – ik ben zelf kunstenaar – en dat leverde ook frictie op. Het is wel heel jammer en teleurstellend als je er niet uitkomt met een van je favoriete labels. 4AD, met Pixies, Birthday Party… dat was ons label vroeger.

WiM: Even naar jullie plaat Albumin en een paar tracks daarvan. Chariot, met zijn zware orgel en grote variatie is wel een dramatisch hoogtepunt.
Dat is wel onze meest vernieuwende, gedurfde song. We houden ervan om risico te nemen. Chariot is een tarot card trouwens. Het gaat over zelfbeheersing, al je krachten aanwenden om de controle en beheersing te houden.  Die verschillende gevoelens komen terug in de diverse secties binnen de song. En dat zware orgel… we hebben allemaal iets met pijporgels en werken er vaak mee, ook buiten de band. Toen we zo’n orgel de studio hadden ingesleept hadden we trouwens wel zoiets van: “Nemen we onszelf niet iets té serieus hier..?” Het orgelgeluid dat je in Chariot hoort is overigens uiteindelijk van een sample gekomen. Dat dreigende geluid doet me altijd denken aan Scooby Doo, haha.

CelebrationWiM: Tomorrow’s Here Today met zijn ambient-achtige intro gaat over nieuw leven…
Ja, Sean (Antanaitis – red.)  en ik schreven het voor het kind van onze drummer toen dat zes jaar geleden werd geboren. We gaven een liedje als cadeau. Da’s toch veel leuker dan een dekentje of kleren? Pas jaren later kregen de andere bandleden het idee om hier een volwaardige Celebration-song van te maken.

WiM: Je hebt ook de nodige interessante samenwerkingen op je naam staan, zoals Maximum Balloon. Is dat iets wat je ook wilt blijven doen?
Maximum Balloon was een droomproject van de producer van TV On The Radio (David Sitek – red.). Ik had eerder al gezongen op een album van TV On The Radio. Wij kenden elkaar dus al en hij vroeg of ik wilde zingen op een van de songs van Maximum Balloon… Ja, natuurlijk! De samenwerking met UNKLE was ook heel interessant. Al die samenwerkingen hebben een hoop deuren voor mij geopend. Ik weet zeker dat er nog meer van dat soort projecten gaan komen.

WiM: Celebration gaat een mooie Europese tournee tegemoet met heel veel optredens in een vrij korte tijd. Het schema ziet er goed uit, niet?
Het zijn 24 shows in 37 dagen. In heel Europa. We beginnen in Amsterdam. Het zal fysiek gezien een uitdaging worden maar ik heb er heel veel zin in! We hebben hier en daar natuurlijk rustdagen en die vallen samen met interessante locaties. In de VS spelen we heel veel maar doen we nooit zo veel shows in zo’n korte tijd.

WiM: Jullie toeren samen met stadgenoten Future Islands. Een band die in 2014, na jaren actief te zijn geweest, ineens doorbrak. Celebration gaat ook al lang mee.  Voelt de komende tournee als een nieuw begin, een opwindend momentum?
Ja, absoluut. Ik geniet echt van dit moment. Veel mensen kennen ons nog helemaal niet. Ik voel me echt als een zendeling die onbekende gebieden ingaat om de lokale bevolking te bekeren, haha. Samen met Future Islands op pad… mooi hoor. We gaan live ook zeker samenwerken. Hun drummer gaat wat percussie bij ons doen en wie weet ga ik wat bij hen zingen. Het wordt echt te gek de komende maand!

Celebration speelt op 3 oktober in de Melkweg, Amsterdam.