×

Interview

13 oktober 2009

Deolinda introduceert de Feel Good Fado

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connection

Deolinda1_400kbHun vorig jaar verschenen debuutalbum Canção Ao Lado is in Portugal al dubbel platina en ook internationaal zal de opmars van Deolinda niet onopgemerkt blijven. De band is namelijk uitgekozen om tijdens het prestigieuze WOMEX-festival 2009 in Kopenhagen een showcase te verzorgen en stond in het kader van World Sessions I maar liefst zes keer op een podium in Nederland.

Canção Ao Lado is een kleurrijk conceptalbum, waarbij de nummers een mooie afspiegeling zijn van het leven gezien door de ogen van het karakter Deolinda, een jonge vrouw die samen met haar katten en een goudvis in een appartement in Lissabon woont en de buurt en haar bewoners goed observeert vanuit haar raam, terwijl ze luistert naar oude langspeelplaten van die haar grootmoeder heeft nagelaten. Zangeres Ana Bacalhau is de duidelijk aanwezige verpersoonlijking van Deolinda. Written in Music spreekt met deze enthousiaste, jonge fadista over het succes van de vrolijkste fadoband ter wereld.

WiM: Als hoofdrolspeler van Deolinda zijn logischerwijs de meeste ogen op jou gericht. Hoe zie jij jouwe rol in de band?
Ik ben dan wel de enige vrouw van de band en daardoor ook de aangewezen persoon om het karakter Deolinda uit te beelden en te vertegenwoordigen maar de kracht van de band is juist dat we een hecht collectief zijn en elkaar haarfijn aanvoelen en begrijpen. De inbreng van elk van de vier personen is even belangrijk!

WiM: Als ik naar jullie album luister dan hoor ik overduidelijk de fado maar hoewel ik al veel fado albums ken, is dit één van de eerste albums die overwegend vrolijk klinkt. Ik zou jullie stijl bijna Feel Good Fado noemen?
Zo zou je het inderdaad kunnen omschrijven, al denk ik dat je in fado altijd twee kanten hebt: de vrolijke fado en de treurige fado. Omdat wij erg van humor houden past de vrolijke kant meer bij onze persoonlijkheden en personages. Wij richten ons ook niet alleen op de Fado maar integreren ook bijvoorbeeld de Kaapverdiaanse Morna en de Braziliaanse Saudade in ons geluid. Wij combineren graag traditionele muziekstijlen met moderne muziekinvloeden. Op deze manier houd je de muziekgeschiedenis levend en blijf je jezelf verder ontwikkelen. We spelen op het album net zo gemakkelijk pop, rock als fado en die diversiteit spreekt een groot en divers publiek aan. Ons album is inmiddels dubbel-platina in Portugal en nu al één van de best verkochte Portugese albums ooit! Als je een paar jaar geleden tegen mij zou zeggen dat ons succes zo’n vlucht zou nemen, zou ik je keihard uitlachen.

WiM: Door welke artiesten ben je geïnspireerd en naar welke muziek luister je zelf zoal?
Ik luister zelf heel graag naar Amalia Rodriguez of Mariza maar ook naar bijvoorbeeld Nina Simone, Janis Joplin en Miram Makeba. Allemaal unieke vrouwen met een bijzondere stem in verschillende muziekgenres. Oma luisterde graag naar Amalia maar ook naar één van de beroemdste Fado-zangers van Portugal: Alfredo Marceneiro.

WiM: Kun je iets vertellen over het begin van Deolinda en hoe jullie zo bekend geworden zijn?
We speelden in het begin vaak voor vrienden en familie en zij waren zo enthousiast over de optredens dat we een concert opgenomen hebben en dit vervolgens op Youtube en Myspace gezet hebben. Daarna is eigenlijk vooral via mond tot mond-reclame het balletje gaan rollen. In april 2008 hebben we live in de studio een plaat opgenomen en inmiddels een aardige fanbase opgebouwd. We hebben zelfs al regelmatig buiten Portugal opgetreden en net dus de World Sessions-tour gedaan.

WiM: Hoe worden de concerten in het buitenland ontvangen?
Zeer goed! Tijdens onze optredens vertel ik veel over de nummers, in het Engels, ik ga er namelijk van uit dat weinig mensen Portugees kunnen verstaan. Dat wordt erg gewaardeerd merk ik. Ze kunnen zich dan beter inleven in de songs en dat komt de sfeer tijdens de concerten absoluut ten goede.

WiM: Bestaat er niet een grote kans dat het karakter Deolinda eens zelf de wereld wil verkennen en haar appartement gaat verlaten?
Nee, voorlopig blijft ze nog wel in haar appartement wonen, ze beleeft nog genoeg en hoort veel van haar buren. We hebben ook al een aantal nieuwe nummers geschreven, inspiratie genoeg!