×

Interview

03 mei 2010

‘Goudzoekers’ van Choc Quib Town veroveren Europa

Geschreven door: Robert Schuurman

Label: World Connection

De nieuwste Latin hip hop-sensatie komt uit Colombia. Strijdend tegen het vooroordeel dat er niets anders dan koffie, coke en marihuana uit dit Zuid Amerikaanse land komt, proberen de ‘goudzoekers’ van Choc Quib Town met hun spannende mix van hip hop, traditioneel Colombiaanse ritmes van de Pacifische kust, funk en Jamaicaanse reggae, in rap tempo Europa te veroveren. In eigen land is de band al enorm populair en de kans is groot dat men met het uitbrengen van het album Oro, ook in Europa hoge ogen gaat gooien.

Written in Music praat met Gloria ‘Goya’ Perea, die u mogelijk al kent als zangeres van de groep Sidestepper, over dit nieuwe album, muziek als Colombiaans exportproduct en de Europese tour. De Europese versie van Oro is een compilatie van de Columbiaanse versie en jullie vorige album Sómos Pacifico uit 2006.

WiM: Vanwaar deze keuze?
Omdat de mensen ons in Europa nog niet kennen is ervoor gekozen om een aantal succesnummers van ons eerste album op Oro te zetten. Met name Sómos Pacifico, ons tot Afro-Colombiaans volkslied verkozen nummer, mocht gewoon niet ontbreken!

WiMKun je iets vertellen over de diverse Colombiaanse muziekstijlen die jullie gebruiken?
Dat zijn er best veel, maar we kennen bijvoorbeeld makerule (marimba stijl- met veel vraag en antwoord-ritmes), currulao (langzame marimba-stijl), aguabajo (stijl met veel interactie tussen mannen- en vrouwenstemmen) en bambazú (ritme dat zich kan meten met dancehall). De jeugd heeft helaas weinig meer met veel van deze traditionele stijlen. Wij willen juist de muziek van de Pacifische kust eren op onze eigen wijze, via de hip hop. Natuurlijk hebben artiesten als Juanes en Shakira Colombia al goed op de mondiale muziekkaart gezet, echter zij maken meer commerciële muziek. Gelukkig voor ons, worden Colombiaanse cross-over stijlen op festivals ook steeds populairder.

WiM: Jullie spelen in mei en juni op veel gerenommeerde festivals in Nederland en ook Glastonburry en Roskilde staan op jullie agenda. Genoeg kansen om een geslaagd visitekaartje af te geven.
Dat is absoluut ons doel!  Wij improviseren veel tijdens onze optredens (Freestyle) en ook zoeken wij vaak contact met ons publiek. Als de vonk dan overslaat wordt het altijd één groot feest!