×

Interview

02 februari 2017

Aan het woord: Dreaming Dead’s Elizabeth Schall

Geschreven door: Sicco Roukema

Label: Hammerheart

Dreaming Dead is een deathmetal band uit LA die al meer dan 10 jaar bestaat, maar nog niet echt voet aan de grond heeft gekregen in Europa. De band heeft in haar carrière ook nog nooit op de Europese podia gestaan. Dat is opvallend wat de 2 albums die ze tot nu toe hebben uitgebracht Within One uit 2009 en Midnightmares uit 2012 laten een band horen die toch een frisse sound weet neer te leggen binnen het genre. Old school deathmetal met een flinke scheut melodie. Dat contrast onderscheid Dreaming Dead van een heleboel andere bands. Debet daaraan is frontvrouw en gitaarheldin Elizabeth Schall. Een dame die sommigen misschien ook wel zullen kennen van The Iron Maidens of de grindcore formatie Cretin.

Het derde album van Dreaming Dead, Funeral Twilight, is een plaat die overuren draait bij mij. Reden genoeg om een woordje te wisselen met deze coole dame.

WiM: Ik kan geen genoeg krijgen van jullie nieuwe album. Bij iedere luisterbeurt wordt het beter en beter. Er zitten zo veel mooie lagen en sferen in.

Dank je wel. dat waardeer ik heel erg. We hebben al onze ziel en zaligheid in dit album gelegd en de afgelopen maanden er keihard aan gewerkt.

WiM: Dreaming Dead is misschien nog niet heel erg bekend hier in Nederland. Als ik op de website kijk, zie ik ook niet heel veel informatie staan. Introduceer de band eens aan de lezers

Toen we begonnen bestond de band alleen uit mezelf (Liz guitars/vocals) and Mike (drums/vocals). Ik speelde op dat moment in The Iron Maidens en Mike speelde (en speelt nog steeds) in Exhausted Prayer. Toen we begonnen noemde we ons Mannslaughter, maar voordat we ons eerste album opnamen veranderden we de naam in Dreaming Dead. Die naam is geïnspireerd op HP Lovecraft. Inmiddels bestaan we al weer 10 jaar. Als ik er zo over nadenk is de tijd voorbij gevlogen. Helaas hebben we nog nooit op de Europese podia gestaan. We hopen dat onze nieuwe deal met Hammerheart het mogelijk maakt om nu eindelijk eens naar Europa toe te komen

WiM: Jullie komen uit L.A. Hoe is de deathmetal scene daar tegenwoordig?

Eigenlijk zitten we tussen melodieuze deathmetal en trash metal in. Een beetje niche dus. maar over het algemeen is LA nog steeds een fijne bakermat voor underground metal. Vooral trash metal doet het weer erg goed. Maar het maakt ons eigenlijk niet uit. We doen wat we willen doen. Ik zou me nooit conformeren aan een heersende sound.

Wim: Ik hoor heel veel verschillende invloeden in je gitaarspel. Je melodieuze kant staat in mooi contrast met alle heavy riffs. Is dat toch een beetje de zonnige invloed van Californië?

Ik heb altijd muziek geschreven die de donkere kant en de chaos van de wereld portretteert waarin we leven. Ik probeer daarnaast hoop te brengen door lichtere, melodieuzere passages. Ik wil de luisteraar inspireren en met onze muziek overbrengen dat er altijd licht is aan het eind van de tunnel. Inmiddels ben ik verhuist van LA naar Portland, dus het zou zo maar kunnen dat de volgende plaat een stuk donkerder is.

WiM. Kan je een inside geven over de teksten op Funeral Twilight?

Dat vind ik altijd een moeilijke vraag. Mijn grootste invloed is het werk van HP Lovecraft. Vooral de wijze waarop hij zijn gedachten en omgeving op papier wist te zetten. Hij schreef heel visueel. Ik probeer die aanpak ook in mijn teksten.

WiM: Het razendsnelle Buried is een van mijn favoriete nummers op het album. Op welk nummer ben je zelf het trotst?

Buried is ook een van mijn favoriete nummers. Lekker snel en met een bak aan hele vette riffs en een heleboel tekst. Het artwork van Funeral Twilight zorgde voor de inspiratie. Mijn favoriete zinsnede uit de tekst is “I’m reaching out to the hands of god, rejected then punished. Looking down upon my grave, a kiss goodbye before I wave falling”. De titeltrack is ook een favoriet van mij. Dat nummer gaat helemaal over“Interstellar”, de film.

WiM: Op dit album werken jullie ook weer met samples. Subtiel gedaan, maar iedere keer voegen ze echt iets toe aan de sfeer van een nummer.

Ja, absoluut. Ik vind samples maken en gebruiken geweldig. Het geeft extra dimensie aan een plaat. Ik importeer van freesound.org en wavsource alles in pro tools en ga er dan mee aan de slag. Het kost veel tijd, maar het is erg leuk om te doen

WiM: Met het nieuwe album zal alle aandacht uitgaan naar Dreaming Dead. Maar ben je ook nog met andere dingen bezig?

Ik werk bij een accountant kantoor Daarnaast speel ik nog in Cretin, The Iron Maidens en Dia De Los Muertos. Maar idd, Dreaming Dead is mijn belangrijkste band, Daar ligt de focus op.

WiM: Wat zijn de plannen nu Funeral Twilight wereldwijd uitkomt?

Ik hoop echt met de band op tour te gaan en het liefst naar Europa. Daarnaast wil ik weer een album uitbrengen binnen twee jaar.

Laten we hopen dat Dreaming Dead in ieder geval dit jaar naar Europa komt. Vooralsnog kan je Elizabeth in maart tegenkomen op Netherlands Deatfest als ze mee reist met haar man Leon Del Muerte van Impaled.