×

Recensie

26 september 2013

Megadeth – Countdown To Extinction Live

Geschreven door: Richard Verbrugge

Uitgebracht door: Capitol Records

In 1992 verscheen het vijfde Megadeth album Countdown To Extinction dat wereldwijd een million seller werd. Vorig verscheen een deluxe editie van dat album om het 20 jarig jubileum te vieren. De band wijdde er zelfs een tournee aan en tijdens die tournee werd een DVD geschoten om niet alleen in geluid, maar ook in beeld het meeste succesvolle album van Mustaine en co. nog eens te vieren. Een concert van Megadeth is eigenlijk al jaren hetzelfde; vier langharige mannen spelen, zingen en bangen zich circa 90 minuten het zweet van het lijf. Instrumentaal is het zo strak als de gelifte gelaatstrekken van Nicole Kidman en vocaal zo zwak als het elastiek van Paris Hilton’s ondergoed. Het probleem van menig concert DVD is dat je zonder de ambiance van de concertzaal het na drie nummers wel hebt gezien. Megadeth is ondanks de drie videoschermen met beeldfragmenten geen uitzondering.

Muziek DVD’s evolueren niet snel genoeg om te blijven boeien. Neem een populaire Tv-serie uit de gloriejaren van Megadeth (eind jaren tachtig) en bekijk een aflevering. Leg die aflevering eens naast die van een Tv-serie die vandaag de dag populair is (Breaking Bad, Homeland, House of Cards etc.) en zie de enorme verschillen in termen van tempo, plot en acteerwerk. Deze vergelijking is wellicht niet helemaal eerlijk, maar het punt dat ik wil maken is dat TV met zijn tijd is meegegaan terwijl concertregistraties met uitzondering van de editing en beeldkwaliteit al tijden stil staan. Dit is geen pleidooi voor bands om shows a la Rammstein of Kiss op te voeren, maar wel een oproep om eens na te denken hoe men kijkers thuis op de bank van begin tot eind kan blijven boeien, want dat gebeurt veel te weinig. Komende maand komt Metallica (…oeps, dat is vloeken in de Megadeth kerk) met een speelfilm rondom een concert. Wellicht is dat een stap in de goede richting.

Dan de inhoud van de DVD. Megadeth speelt het succesalbum integraal en in de volgorde van de cd tracklisting. Daarvoor en daarna spelen ze nog drie nummers zoals het ijzersterke Hangar 18 en het onvermijdelijke Peace Sells. Merkwaardig genoeg beginnen ze met Trust, een nummer dat nu niet bepaald tot het beste uit de inmiddels omvangrijke Megadeth catalogus behoort. Mustaine verzamelt altijd bekwame musici om zich heen en ook deze line-up is prima want de strakke riffs en solo’s kosten gitarist Chris Broderick schijnbaar geen enkele moeite. Drummer Shawn Drover zit ook al weer wat jaren in de band en roffelt en trommelt zich redelijk ontspannen door de anderhalf uur. Bassist en oudgediende Dave Ellefson speelt echter op de automatische piloot en lijkt de passie te hebben verloren. Mustaine is Mustaine; statisch, tamelijk charismatisch, loeistrak gitaarspel en vocaal belabberd. Geluids- en productietechnisch is deze DVD dik in orde. Een leuke aanwinst voor Megadeth fans, maar voor echt kijkplezier zet ik toch liever Homeland of The Killing op.

Tracklisting Countdown To Extinction Live

 1. 1. Intro/Prince Of Darkness
 2. Trust
 3. Hangar 18
 4. Public Enemy
 5. Skin O’ My Teeth
 6. Symphony Of Destruction
 7. Architecture Of Aggression
 8. Foreclosure Of A Dream
 9. Sweating Bullets
 10. This Was My Life
 11. Countdown To Extinction
 12. High Speed Dirt
 13. Psychotron
 14. Captive Honour
 15. Ashes In Your Mouth
 16. She Wolf
 17. Peace Sells
 18. Holy Wars…The Punishment Due