×

Concert

09 maart 2012

Yundi gloedvol in Muziekgebouw Eindhoven

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: EMI Records Ltd.

De Chinese pianist Yundi trad donderdagavond 8 maart op in de grote Rabobank zaal van Muziekgebouw Eindhoven. Voor een uitverkocht huis speelde hij een gevarieerde set met composities van Chopin en zijn spannende nieuwe album The Red Piano.

Hoewel hij de afgelopen week flink ziek was geworden wilde hij per se het concert in Eindhoven, het enige concert in Nederland deze keer, niet afzeggen. Hij besloot er vol voor te gaan. Indruk maakte hij gelijk met de nocturnes van Chopin. Er is momenteel geen andere pianist te noemen die zoveel souplesse en gevoel in deze nocturnes legt als de nieuwe Chinese grootheid. Het publiek kon hem na een prachtige uitvoering van de 5 aaneensluitende composities niet anders dan met een groot applaus toejuichen. Het aansluitende Andante spianato et Grande Polonaise Briliante opus 22 kreeg al net zo’n verpletterende uitvoering mee.

Na de korte pauze keerde Yundi glorieus terug met wederom Chopin. Zijn uitvoeringen van Sonate nr.2 in bes opus 35, Grave – Doppio Movimento en Scherzo waren gelijk van nog adembenemender kwaliteit dan voor de pauze. Kracht en souplesse gecombineerd op zo’n geraffineerde manier hoor je zelden. Hoewel de stukken door zovelen prachtig zijn gespeeld, weet Yundi er een opvallende en zeer indrukwekkende draai aan te geven. Na nog 2 aansluitende Chopin stukken was het vervolgens tijd voor stukken van zijn nieuwe album The Red Piano, het album waarop hij een ode brengt aan de grote Chinese klassieke componisten. De 4 stukken die hij speelde (Pi Huang, Colourful Clouds Chasing The Moon, Sunflowers en In That Place Wholly Far Away) brachten een warme gloed over de zaal. Hoe spannend de stukken op het album klinken weet Yundi prima over te brengen op het podium. Hopen dat hij de volgende keer nog meer stukken van dit album speelt. Deze 4 klonken verrukkelijk. Na een groots applaus keerde Yundi nog voor een krachtige Chopin toegift terug. Prachtige avond!