×

Concert

24 april 2017

Uitstekende Jef Neve en band in het Bimhuis

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Universal

De Spirit Control-tournee die Jef Neve momenteel met zijn band door de Lage Landen onderneemt is een zeer succesvolle. Afgelopen weekend stond hij nog met zijn voltallige band in een uitverkochte Roma in Antwerpen. In Nederland is het allemaal nog wat minder maar een volgepakt Bimhuis gaf een mooie indicatie dat dit flink aan het veranderen is.

En dat het Bimhuis volgepakt was had ook alle reden. Het kort geleden verschenen nieuwe album, het majestueuze Spirit Control, gaf duidelijk aan dat Jef Neve niet alleen als componist een verbijsterend hoge kwaliteit heeft bereikt maar ook als pianist en arrangeur. Met vier strijkers, een drummer, contrabassist en extra toetsenman/saxofonist heeft hij met de Spirit Control-tour een dikke band op het podium staan. En wel heel groot verschil met de vorige One-tour die hij volledig alleen ondernam. In het Bimhuis was ook Teus Nobel als gast aanwezig, de Nederlandse trompettist die ook op Spirit Control meespeelt.

Gelijk met de opening van het concert, met de heftig opbouwende titeltrack van het album, werd duidelijk dat dit een bijzondere avond zou gaan worden. De opstelling met deze grote groep muzikanten geeft Neve de ruimte om zijn muzikale kleuren optimaal ten toon te spreiden. De man die toch al niet te betrappen is op muzikale voorspelbaarheid en net zo gemakkelijk een klassiek pianomotief doorzet naar een gedreven jazzimprovisatie, krijgt in deze opzet ideaal de ruimte.

Alle nieuwe composities krijgen live een extra push met improvisaties en deze muzikale vrijheid werkt daar uitstekend op. Neve geeft zijn ritmesectie de ruimte om samen met hem te improviseren en los te gaan en pakt moeiteloos de regie om de strijkers naar mooie hoogten te brengen. Met Spirit Control-favorieten als Crystal Light (met een uitblinkende Teus Nobel), Lake Kivu, het indrukwekkende NYC Marathon, het heerlijke Beautiful Colours, Jumpin On Waves, Paris, Place Saint Catherine en natuurlijk de Neve-classic Solitude, in de rijke uitvoering met strijkers als afsluiter, slaagt Neve er met zijn band in een indrukwekkende set te spelen.

Fijn was ook de bandversie van de Neve-klassieker Nothing But A Casablanca Turtle Slideshow Dinner, van het album Nobody Is Illegal uit 2006, het album dat de dag ervoor op Record Store Day in een dubbele vinyluitvoering was uitgebracht.

Dat Neve met de band in zijn element is mag duidelijk zijn. Met de geweldige muzikanten die hem omringen vindt Neve in deze nieuwe concertserie een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. Zijn leuke verhalen tussen de composities maken de dragende composities nog interessanter en geven het concert een fijne losheid mee. Tegelijkertijd wordt er geweldig gemusiceerd en klinkt alles wat Spirit Control als album al zo intrigerend maakt live alleen nog maar overweldigender.