×

Concert

18 januari 2017

Brussels Jazz Festival 2017

Twee geestverwanten: Brussels Jazz Orchestra en Bert Joris

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: W.E.R.F.

De samenwerking tussen trompettist/componist Bert Joris en het Brussels Jazz Orchestra gaat al lange tijd terug. Voor de vierde keer hebben ze afgelopen jaar de samenwerking gezocht voor het nieuwe Joris album Smooth Shake. De wereldpremière daarvan vond op de dinsdag van Brussels Jazz plaats.

Voor zomaar een doordeweekse dag was de grote zaal van Flagey prima gevuld. En met zeer enthousiast publiek. Niet raar omdat Joris tot jazz erfgoed van België gerekend mag worden. Zijn composities en arrangementen hebben wereldwijd indruk gemaakt en het Brussels Jazz Orchestra daarmee ook. Het was dan ook een groot plezier om ze samen aan het werk te zien.

De composities die Joris voor Smooth Talk schreef zijn , zoals de titel al aangeeft, warm van geluid en zoals hij zelf al zei: Ik wilde een sound die je omarmt en energie geeft, als een stevige vriendschap. Niet te uitbundig, maar smoothly’. Precies zo klonk de avond ook in Flagey.

Joris is een sobere muzikant, voorbeeldig in pak gekleed, bijna onopvallend op het podium, waardoor de aandacht vooral op de muziek komt te liggen. Het orkest snapt de composities van Joris maar al te goed en dat breng een fijne chemie op het podium tot stand. De composities die Joris schreef zitten vernuftig in elkaar en lagen mooi op. De sfeer was, op het lekker pittige openingsstuk na, vooral mooi uitgekristalliseerd. Met mooie solo’s versierd ook.

Met Smooth Talk maakt Joris duidelijk niet voor revolutionaire composities of wereld veranderende jazz situaties te kiezen. Maar juist door dat te ontwijken geeft hij blijk van groot harmonieus gevoel en hoe een big band, was het Brussels Jazz Orchestra met 13 blazers, drums, piano, bas en gitaar zeker genoemd mag worden, lekker vol tegelijk sfeervol kan klinken.

Foto Bert Joris: Jos Knaepen