×

Concert

25 februari 2014

Toxic Holocaust en Exhumed in Merleyn, Nijmegen

Geschreven door: Carl Puhl

De eerste band van de avond was Exhumed. Hun death metal bevat een weinig thrash/punk invloed en daardoor wordt de muziek wat levendiger. De band speelde een erg sterke set en maakte een krachtige indruk. Het optreden bevatte eigenlijk geen zwakke momenten, hoewel de aanwezigheid van een als chirurg verkleedde mafkees wellicht als een zwak moment beschouwd kon worden. Deze debiel verscheen tijdens het optreden en begon met een kettingzaag te zwaaien om er vervolgens als een haas weer vandoor te gaan. Wat later in het optreden kwam deze iritante verschijning opnieuw, maar dit maal om een der gitaristen terug tot de levenden te brengen. Dit soort kolderieke acties doen enkel afbreuk aan het zeer solide en professionele optreden van de band.

Toxic Holocaust kwam wellicht wat minder ervaren over, maar wat een muziek! Hoewel er minder interactie met het publiek was dan bij Exhumed, verzorgde Toxic Holocaust een zeer indrukwekkend optreden. Hun muziek is diverser en de ritmes werken aanstekelijker. Het was voor menig metalfan onmogelijk om stil te blijven staan; hoofden werden gebangt en lichamen verpulverd. Het maakt de muzikale ervaring er niet beter op, maar het optreden krijgt zo wel iets organisch. Het lijkt in zulke gevallen wel alsof het concert dan een homogeen geheel bestaat en niet meer uit losstaande onderdelen als band, publiek, zaal en tijd. Het concert transfigureert zich tot een mythisch monster waar elke ziel deel van uit maakt. Ik weet niet hoe anderen dit ervaren, maar voor mij is het een overduidelijk kenmerk van een zeer goed optreden.

Merleyn was opvallend goed gevuld en dat voor een maandagavond. Beide bands bedankten de aanwezigen meerdere malen. Het publiek reageerde zeer enthousiast op de energieke bands van deze programmering. En hoewel het voorprogramma professioneler overkwam dan de hoofdact, werd de muziek van de hoofdact toch duidelijk meer gewaardeerd dan die van het voorprogramma.