×

Concert

29 juni 2019

Südtirol Jazz 2019

Südtirol Jazz trapt af met Iberian Connection & Friends

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Written in Music is er! In het zwetende hartje van Bolzano, Noord-Italië. De komende dagen kom je alles te weten over het Südtirol Jazzfestival Alto Adige, dit jaar met een focus op de Spaanse en Portugese jazzscene. Tijdens dit openingsconcert betreedt een uniek gezelschap het podium in het Walterhaus; een theater waar al jarenlang zomerse jazzconcerten worden georganiseerd.

De Spaanse pianist Marco Mezquida leidt vanavond een project dat speciaal voor dit festival in het leven is geroepen. Vele muzikanten uit Spanje en Portugal introduceren wat de rest van de week dus kenmerkend gaat zijn, namelijk de muzikale inbreng van het Iberisch schiereiland. Dit ensemble wordt versterkt door onze eigen Nederlandse Reinier Baas op gitaar en Joris Roelofs op klarinet. Zij speelden ook mee tijdens het openingsconcert van 2017, toen Reinier Baas artist in residence was. Sindsdien lijkt hij onlosmakelijk verbonden met dit bijzondere festival.

De Catalaanse pianist Marco Mezquida weet op meesterlijke wijze jazz, klassiek en flamenco met elkaar te vermengen. Hij heeft inmiddels meer dan veertig albums op zijn naam staan, waarvan tien als bandleider en componist. Vanavond plukt het gemêleerde publiek de vruchten van zijn ervaring en creativiteit. Hij leidt een groep van maar liefst 13 muzikanten; zij hebben elkaar soms pas gisteren ontmoet en spelen samen stukken die uniek zijn, voor deze gelegenheid geschreven.

In de fraaie theaterzaal, alle stoelen gevuld, zet het gezelschap een kakofonie in. Roelofs neemt daarbij de leiding en laat ons zijn kwaliteiten horen met een prachtige solo. Song nummer twee van de avond biedt ons een vleugje fado, gezongen door Spaanse Celeste Alias, en Reinier doet ook een duit in het zakje tijdens dit stuk. Wat volgt is een zeer gevarieerde avond waarbij we duidelijk te horen krijgen dat we tijdens het festival deze week zeer veel mogen verwachten. Klassiek meets jazz (Ravel’s Dreams), intieme settings, traditionele klanken (fado), gedurfde composities, saxofoons met ballen, drumgekken… We zijn benieuwd!