×

Concert

05 juli 2019

Südtirol Jazz 2019

Südtirol Jazz: Matteo Bortone ‘Travelers’ +1

Geschreven door: Nausikaä de Blaauw

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

We mogen vandaag een kijkje nemen in de prachtige tuin van Palais Toggenburg, Bolzano. Weer iets heel anders dan inmposante bergtoppen, maar niet minder indrukwekkend. Midden in de drukte van de stad vind je hier een geweldige rust en vredigheid, evenals prachtige kunstwerken en een ongelofelijk mooi aangelegde en onderhouden klassieke tuin.

Time Travelers +1 maken hier hun opwachting op deze kalme woensdagochtend. Travelers is in 2008 opgericht door de Italiaanse componist en (contra)bassist Matteo Bortone. Inmiddels heeft de groep al drie albums op naam, met als recentste album ClarOscuro (2018). Het is hun eerste keer op Südtirol Jazz en ze spelen veel nieuw werk. Daar word ik altijd blij van.

De +1 in het gezelschap is de Franse toetsenist en componist Yannick Lestra; normaliter is Travelers een kwartet (de Fransman Julien Pontvianne op sax/klarinet, de goedlachse Italiaan Francesco Diodati op gitaar, de Franse Ariel Tessier op drums en natuurlijk Matteo Bortone zelf op bas).

Yannick Lestra is een bezig mannetje; hij speelt in een handvol projecten, waaronder ook het Filippo Vignato Trio. Lestra is een getalenteerde jonge man die zich met name focust op de wat vrijere vormen van jazz en daarbij de hardere kant niet schuwt.

Als de band begint te spelen en we net even de wereld om ons heen vergeten, begint het plotseling te regenen. Gelukkig wordt er zeer snel gehandeld door de organisatie. Het is sowieso een geweldig georganiseerd festival waarbij echt aan alles is gedacht. Binnen no time worden er regenponchos uitgedeeld en verschijnt er een overkapping die over de muzikanten wordt geplaatst. Het doet geen afbreuk aan de concentratie, sterker nog, het zorgt voor een vrolijke, luchtige sfeer en de band lijkt er niets om te geven.

Water lijkt opeens ook wel een beetje het thema, bedenk ik me. Op de achtergrond kabbelt een fontein, ik hoor en voel de regendruppels, op mijn lichaam en de bomen, en voor me in het gras vlak voor het podium hoor ik het water suizen in een put.

Travelers + 1 vormen een sterk dynamisch gezelschap waarbij introversie, elektronische lagen, en een structurele complexiteit duidelijk hoorbaar zijn, maar steeds ondergeschikt aan de melodie. We worden meegenomen in diverse stemmingen door contrasten, ruimtes en thema’s. Wat duidelijk wordt is dat de muziek focust op gemeenschappelijkheid, de collectieve melodie, in plaats van de solo’s en ego’s van de afzonderlijke muzikanten. Niemand neemt de leiding; allen nemen de leiding. Veelzijdig is de set ook; lange, uitgesponnen composities worden afgewisseld met kort maar krachtige, impulsief lijkende nummers. Een sterk optreden en één van de hoogtepunten van het festival tot nu toe.