×

Concert

07 juni 2014

Strak spelend Slint stelt niet teleur!

Geschreven door: Frank Gesink

• fotografie door Nausikaä de Blaauw

Setlist

 1. For Dinner ...
 2. Breadcrumb Trail
 3. Nosferatu Man
 4. Darlene
 5. Glenn
 6. Washer
 7. Don, Aman
 8. Ron
 9. Good Morning Captain
 10. Pam
 11. Rhoda

Het nieuwe TivoliVredenburg te Utrecht maakt een vliegende start door gelijk een aantal grote en bijzondere concerten te boeken. Donderdagavond stond de “legendarische” Amerikaanse rockband Slint op het programma.  Met hun dynamische en technisch tegendraadse album Spiderland inspireerden ze veel subgenres en muzikanten (onder andere Godspeed You Black Emperor!). Ze maakten onbewust vooral een album dat door mond-tot-mond reclame en enthousiaste fans een steeds grotere status kreeg. Ook nu nog lijkt deze status meer en meer te groeien. Het is een band die maar zeer weinig live speelt, dus een bijzondere avond werd dit zeker. Eerst volgt echter de klim naar de Pandora zaal. Een fiks aantal lange roltrappen brengt je op de zesde verdieping, waar de zaal ligt. (Tip: hou rekening met je vervoer, je bent niet zo snel boven of beneden) Door de kleine raampjes kijk ik naar buiten en concludeer; het is inderdaad zeer hoog. In de zaal merk je er eigenlijk niets van, hoewel ook daar kleine raampjes zitten, zodat je van het uitzicht kunt genieten. De zaal oogt intiem, maar is tegelijkertijd best ruim.

De eer om de avond knallend uit de startblokken te laten schieten is aan Disappears. Deze Amerikaanse band speelt psychedelische rock met veel invloeden van noise-, kraut- en doordreunende bassen die het geheel een dub-sfeertje meegeven. De effectenbak wordt vol opengetrokken en is vooral van invloed op de zwaar galmende zang en uitwaaierende, dissonant klinkende de gitaren. Nummers dreinen minutenlang door, waarbij het niet zozeer gaat om het liedje, maar wel om een duidelijke sfeerschepping. De bas heeft misschien een iets te prominente rol, waardoor andere elementen binnen het geluid soms ondersneeuwen. Het zorgt – samen met de drums – wel voor een fijn constant ritme. Deze muziek monotoon noemen is een understatement. De band is er echter goed in en dendert als een geoliede machine alsmaar door.

Slint (4)

Dan is het de beurt aan Slint, die vanaf het begin af aan al niets fout lijkt te kunnen doen bij het publiek. Op het moment dat de heren het podium opstappen stijgt een luid gejuich op vanuit de zaal, de “goden” zijn gearriveerd. Toch lijkt het even fout te gaan. Het basgeluid blijkt overduidelijk nog op het robuuste standje van Disappears te staan en overheerst veel te veel. Na veel boos geroep uit de zaal (rustig, mensen!) is dat probleem na het eerste nummer verholpen. Hoe klinkt Slint live? Eigenlijk niet veel anders dan in de studio. Het droge en directe geluid van Spiderland is een perfecte weergave van hun live-geluid. Wat je hoort is wat je krijgt. Verassingen zijn er in die zin niet, alles wordt gespeeld zoals het hoort. Is dat erg? Nee, het publiek krijgt waarvoor ze gekomen zijn en de band stelt zeker niet teleur. Het knappe is hoeveel dynamiek de band in zijn muziek stopt, zonder daarbij voorspelbaar te klinken. Fluisterzang wordt afgewisseld met haast wanhopige krijsen. Slint (1)Instrumentaal wordt er afgewisseld tussen verstilde momenten en harde geluidserupties. Vooral de drums vallen op in het totaalgeluid, droog klinkende klappen leggen een stevige basis, maar ook subtiele accenten zorgen voor veel spanning in de muziek. De band beheerst het hard/zacht spelletje als geen ander, zonder te vervallen in clichés. Een minutenlange verstilde opbouw kan zomaar omslaan. Een beetje humor is ze ook niet vreemd, wanneer ons op den duur verteld wordt “No Stagediving, Please!” De kleine verrassing komt er dan toch,maar in dit geval komt dat door de setlist. Natuurlijk verwacht iedereen dat alle nummers van Spiderland worden gespeeld, maar we krijgen meer. Zo worden de nummers van de Slint EP gespeeld en komt ook Tweez aan bod. Het publiek had zich geen completer concert kunnen wensen en kan zeer tevreden naar huis.

Setlist

 1. For Dinner ...
 2. Breadcrumb Trail
 3. Nosferatu Man
 4. Darlene
 5. Glenn
 6. Washer
 7. Don, Aman
 8. Ron
 9. Good Morning Captain
 10. Pam
 11. Rhoda