×

Concert

11 juli 2011

Slayer Live In Paradiso

Geschreven door: Carl Puhl

Het was 26 jaar geleden toen Slayer voor de eerste keer in Paradiso speelde. Ik was er toen niet bij, laat daar geen misverstand over bestaan! Ik heb ze in 1989 voor het eerst gezien, tijdens de South Of Heaven tour. Toen speelde de band in de Maaspoort te Den Bosch. In de tussentijd is de Maaspoort een Bowling- en Partycentrum geworden. Paradiso is echter nog steeds Paradiso. Er kunnen wat meer mensen in sinds de laatste verbouwing, maar verder is de rocktempel niet veranderd. En Slayer eigenlijk ook niet. De band doet nog steeds waar het goed in is; extreme metal spelen! Met hun in de punkrock gefundeerde speed/thrash metal zijn ze nog steeds onverslaanbaar.

Het concert was snel uitverkocht. De zaal was goed gevuld, maar niet bomvol. Dat maakte niet zoveel uit, want door het intense duw- en trekwerk in de moshpit werd behoorlijk wat ruimte verloren. Het was een ware heksenketel en het zweet liep in pareltjes langs mijn ruggegraat. Iedereen was kletsnat en de temperatuur in het voormalige kerkgebouw naderde het spreekwoordelijke kookpunt. Slayer speelde een killerset met sterke klassiekers en nieuwe songs. De rustigere nummers zorgden voor de broodnodige adempauzes, maar deden niets af aan de bizarre sfeer in de zaal. Jeff Hanneman was nog steeds afwezig. Zijn plek werd ingenomen door Gary Holt van Exodus. Dit deed absoluut niets af aan het geluid en de man speelde de riffs en solo’s met zeer veel overgave. Kerry King deed zijn ding en was opvallend bewegelijk op het podium. Tom Araya was redelijk spraakzaam en genoot zienderogen van de menselijke maalstroom aan zijn voeten. Met een genoegzame glimlach op zijn gezicht onderhield hij af en toe het publiek tussen de nummers. Dave Lombardo had enorm veel plezier tijdens het drumwerk en zorgde voor spetterend vuurwerk. Hij drumde de sterren van de hemel en zorgde met variatie in zijn spel voor een aantal spannende momenten. Ik kan me voorstellen dat de andere muzikanten af en toe in de war zouden zijn geraakt, ware het niet dat deze band als een geoliede machine op elkaar in gespeeld is.

Na een uur en drie kwartier zat het concert erop. Bezweet en murw gebeukt droop het publiek af. Het geluid tijdens het concert was prima en de lichtshow was mooi. Een krachtig optreden van de keizers van de thrash metal. Voor mij is deze band de grootste van de Big Four.

Morgen (12 juli) staat Slayer in de Effenaar te Eindhoven. In het voorprogramma speelt Pestilence en er zijn nog kaarten!

Setlist

 1. World Painted Blood
 2. Hate Worldwide
 3. War Ensemble
 4. Postmortem
 5. Dittohead
 6. Stain of Mind
 7. Disciple
 8. Bloodline
 9. Dead Skin Mask
 10. Hallowed Point
 11. The Antichrist
 12. Americon
 13. Payback
 14. Mandatory Suicide
 15. Chemical Warfare
 16. Ghosts of War
 17. Seasons in the Abyss
 18. Snuff
 19. South of Heaven (toegift)
 20. Raining Blood (toegift)
 21. Black Magic (toegift)
 22. Angel of Death (toegift)