×

Concert

02 oktober 2017

Siv Jakobsen – Stevenskerk Nijmegen

Geschreven door: Marcel Hartenberg

Label: The Nordic Mellow

Haar debuut The Nordic Mellow, genoemd naar haar eigen platenlabel, is relatief kort uit en kreeg veel lof in de pers. Nu tourt Siv Jakobsen door Europa, telkens begeleid door pianist Einar Stray en in een aantal gevallen met vioolbegeleiding. In Nijmegen was Einar de begeleider voor de avond. Voor Siv haar plaats innam in de sfeervol verlichte kleine zaal van de Stevenskerk werd het publiek aangenaam verrast door support Rosemary & Garlic.

De dromerige en melancholische klanken van hun muziek, gebracht met toetsen, meestal subtiele drums, gitaar, cello en niet te vergeten de prachtige stem van Anne van den Hoogen gaven veel meer het idee dat het publiek twee hoofdprogramma’s mocht beluisteren: het optreden was een meer dan aangename kennismaking die doet uitkijken naar de release van het debuutalbum dat de band in november in Utrecht zal lanceren. Met nummers nu nog grotendeels van de ep Kingfisher en een enkele nieuwe track werd het adembenemend stil in de kerk. Het publiek genoot zicht- en in de pauzes tussen nummers door, hoorbaar, zoals ook eerder Ane Brun, Laura Marling en Simon Raymonde er al blijk van gaven de muziek van het Amsterdamse gezelschap mooi te vinden. Vrijdag deed ook Siv er een schepje bovenop en noemde hen haar favoriete band.

img_2904Siv betrad het podium met Einar Stray rond half tien. De sfeer van de kleine zaal, die grotendeels vol was, paste perfect bij het voorprogramma en bij de muziek van Siv. De verlichting was stemmig en het publiek koesterde de stilte die de ideale omlijsting van de avond was naast de steeds klein gehouden begeleiding. Siv startte met een ingetogen versie van albumopener To Leave You, zich zelf begeleidend op akoestische gitaar en Einar op toetsen. Mooi klein gehouden en met een refrein dat je steeds in de beleving als luisteraar weet te vangen. Daarna was het de opener van ep The Lingering, de release waar Siv eerder al hoge ogen mee gooide.

De stemming werd iets minder melancholisch met het licht sprankelende Berry & Whythe maar de kwetsbaarheid van Crazy bracht de verstilling en melancholie weer terug naar het middelpunt. Heerlijk om daarna Siv’s vertolking van Britney Spear’s Toxic te horen. Haar bewerking is zo radicaal anders dan hoe de popdiva het nummer ooit de wereld in zong; in de versie van Siv is het denkbaar dat ‘elke dag een portie Britney’ voor iedereen goed zou zijn. Melancholie, ontroerend en tegelijk troostrijk. Met Blanket, Like I Used To en Shallow Digger even verderop in de set werd een belangrijk deel van het debuut gespeeld. Mooi te horen dat ook dat laatste nummer dat op het debuut een rijke orkestratie kent, ook op deze wijze krachtig en eigenzinnig overkwam.

De combinatie van het ingetogen gitaarspel van Siv met de subtiele ondersteuning van Einar op piano, die en passant de tweede stem bij Like I Used To fraai invulde, en daarbij Siv’s zachte stem maakt het een bijzondere avond. Dat vond in elk geval het overgrote deel van de aanwezigen; een enkeling hoorde een aaneenschakeling van gelijksoortige nummers en miste de magie van het moment. Beleving van muziek is en blijft persoonlijk natuurlijk. img_2906

Van de ep volgden nog Bullet en het erg mooie How We Used To Love,  vóór Siv een staande ovatie kreeg. Bescheiden bedankte ze het publiek voor de stilte die haar deze avond gebonden werd; daar genoot ze erg van. Daarna zette ze in haar eentje een betoverende versie in van, voor haar beleving, een van de mooiste nummers ooit, Jolene. Het lukte haar ook deze evergreen extra diepte te geven, vooral door beleving aan de zanglijnen toe te voegen, culminerend in een krachtige slotzin. Met Fix You rondde ze een mooie concertavond in Nijmegen af. Een zomerse avond in Nijmegen deed de pracht van herfst al voelen,  gewoonweg door mooie melancholische muziek in de bijzonder sfeervolle Stevenskerk.

Op 25 november speelt Siv op het Explore The North festival in Leeuwarden, op 8 december is ze live te beluisteren in Gent in België.