×

Concert

11 november 2014

Sharon Jones overrompelt ook het Haarlemse Patronaat

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Daptone Records

Met Haarlem als afsluiter van een korte Nederlandse tour die Sharon Jones & The Dap Kings ook in Utrecht en Zwolle bracht voltrok zich wederom het wonder dat de magie van de echte soul herbergt. Iedere zaal werd tot op de laatste plek veroverd.

Dat Sharon Jones & The Dap Kings een fenomeen binnen de hedendaagse soul is werd de afgelopen jaren niet alleen met prima albums bewezen maar tevens met overrompelende optredens. Het was fijn dat de band dit najaar de kans pakte om met een korte Europese tour langs de minder bekende zalen dat wederom te bewijzen. Zo’n optreden in de veel te grote en weinig intieme Maaszaal op North Sea Jazz kon toch onmogelijk als hoogtepunt gezien worden. Al helemaal na de ziekte van Sharon vorig jaar en het zo verpletterende optreden in Paradiso eerder dit jaar.

Dit weekend heerste la Jones weer als vanouds op intiemere podia, de plekken die haar veel meer liggen en waar het geluid compacter en dus fijner is. Ook voor het publiek veel fijner om binnen dan wel bovenop het geluid te zitten. Dan komt de muziek van The Dap Kings, diep gebakken in de soul en funk, het beste tot haar recht. Dat zowel de band (in een andere samenstelling met nu juist wel Neal Sugarman (3) bij de blazerssectie en geen Gabe Roth op bas) in topvorm was en La Jones haar aloude energie weer helemaal op peil heeft was wel duidelijk.

Met een heerlijke set songs, het merendeel weer van hun laatste drie albums I Learned It The Hard Way, Soultime! en Give The People What They Want, werd een perfect soulset gespeeld die het allerbeste in zowel Jones als The Dap Kings boven bracht. De van Jones zo bekende ‘fameuze dansen over de decennia’ deed ze al vroeg in de set maar het belette haar niet om een dikke twee uur vol te gaan. Met wederom een super emotionele Stand Up Get Out, met het verhaal over haar ziekte van vorig jaar, als enerverend hoogtepunt. Ongelooflijk toch hoe ze, in de wetenschap dat ze vorig jaar rond deze periode nog volop in de chemo zat, twee uur lang zo ongelooflijk staat te knallen op het podium.

Fijne verrassing was ook deze keer trouwens weer de start van de show met achtergrondzangeressen Saun & Starr. Wat een geweldige zangeressen zijn dat en wat een fijn repertoire hebben ze al. Natuurlijk kennen we hun single met Hot Shot en Gonna Make Time al maar het is heel goed om te weten dat er nu ook een echt album op komst is. Eind maart volgend jaar zal het debuut van Saun & Starr gaan uitkomen op Daptone en het album is volledig opgenomen met The Dap Kings die ook de songs voor het album schreven.