×

Concert

26 september 2011

Samael, Melechesh en Keep Of Kalessin in Doornroosje

Geschreven door: Carl Puhl

Van de drie eerste bands was vooral Noctem erg sterk. Dit Spaans vijftal zorgde met hun mengeling aan black, death en thrash metal voor een overdonderend optreden. De band daarvoor heette Dead Shape Finger. Ze spelen een combinatie van rock en metal die wonderwel werkt, maar toch snel vervalt tot eentonigheid. De band die daarvoor op het podium stond was Six Reasons To Kill en dat zijn vijf redenen te veel, want 1 is meer dan voldoende.

Melechesh is altijd al een vreemde eend in de bijt geweest. Met hun mix van black metal en melodieen uit het Midden Oosten zorgen ze voor een kleurrijk optreden. De kracht van deze band ligt vooral in het feit dat ze in staat zijn om ruimte in hun muziek toe te laten. Er ligt veel afwisseling in de intensiteit van het geluid; de rustige momenten dragen bij aan de kracht van de heftige momenten. Het is schier onmogelijk om stil te blijven staan bij de catchy melodieen. Met een goed geluid en een overtuigende podium presentatie zorgt Melechesh voor een geslaagd optreden.

Keep Of Kalessin was veruit mijn favoriet van deze avond. Jammer genoeg viel hun optreden enigszins tegen. Obsidian Claw is naar de kapper geweest, maar dat was het probleem niet zo. De gitarist zag er moe uit. De zanger was niet goed bij stem en het geluid was minder dan ik van ze gewend ben. De band doet nog steeds een goed optreden, zo professioneel zijn ze wel. Het enthousiasme straalt van het podium. De setlist was intenser en donkerder, net als de lichtshow. En toch miste ik iets in dit optreden; iets van het theatrale wat de muziek wel heeft.

Samael zorgde voor een aangename verrassing. In de aanloop naar mijn concertbezoek heb ik nog even wat platen beluisterd. Ik was niet bijster onder de indruk van hun studiowerk. Hun live optreden gisteravond was echter uitmuntend! Een strak geluid, mooie lichtshow, sterke songs en enthousiaste muzikanten! Ik was enorm onder de indruk van deze band. Het videoscherm had weggelaten kunnen worden, want daar was vrijwel niets van te zien. Ik heb begrepen dat ze veel nieuwe nummers, maar ook oudere nummers gespeeld hebben. Samael was een overtuigende hoofdact en veel indrukwekkender dan ik verwacht had.

Poppodium Doornroosje in Nijmegen heeft een beetje rare regels. Als je eenmaal binnen bent, mag je niet meer naar buiten. Je mag alleen tot acht uur met een stempel nog wat te eten halen. Na achten kom je er niet meer in? Ik denk dat het te maken heeft met de locatie: Doornroosje ligt in een woonwijk. De regelgeving is dus wellicht iets anders, maar raar is het wel. Gelukkig heeft de zaal voldoende ruimte om de gasten die dat willen in relatieve rust te laten genieten van een drankje en elkaars gezelschap. De programmering van vanavond was prima. Ik had zelf graag Melechesh na Keep Of Kalessin laten spelen, maar ik weet niet hoeveel invloed de programmering hier op had. Een absoluut geslaagde metal avond!