×

Concert

17 september 2014

Psychkrautrock Moon Duo op Incubate

Het Incubate festival met onder andere Goat, Wovenhand en Moon Duo is in Tilburg van start gegaan. Op maandag 15 september is Moon Duo in het Midi theater het hoogtepunt.

Frontman Ripley Johnson heeft twee muzikale speeltjes. Een, het psychedelische Wooden Shjips, waarvan hij eveneens frontman is. Het tweede is Moon Duo met Ripley, Sanae Yamada achter keyboards en sedert de tour van vorig jaar zomer zit de in Berlijn woonachtige Canadees John Jeffrey achter de drumkit. En hoe, repetetieve drum van de bovenste plank. Een drummachine is er niets bij.

Moon Duo maakt spacekrautrock gecombineerd met een flinke lading LSD. Ripley en Sanae geven aan dat ze zijn beinvloed door de krautrock van grootheden als Can, NEU! gecombineerd met een vleugje Neil Young, Velvet Underground, Kraftwerk maar ook the Birds. Dit alles vervolmaakt met een flinke snuif Japanse psychedelische gitaargroepen als Fushitsusha en Acid Mothers ….. en voila, daar is de sound van Moon Duo. De laatste tijd is Moon Duo zelfs uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende bands uit de psych spacerock scene.

Na een korte take off voor de spacetrip wordt het publiek in Midi door Ripley getrakteerd op een trip naar het einde van het zonnestelsel. Haal diep adem, want met sixtiespsychedelica uit Sanae’s keyboard en een zware repeterende immer doordreunende gitaar verwordt het geheel tot een lo-fi spacerock met een immer doorgedraaide drone, die je niet loslaat. De monotone ritmes van John Jeffrey gecombineerd met psychedelica gitaar met hypnotiserende loops vormen de basis voor een instrumentale mantra waarbij Ripley zijn bezwerende woorden prevelt. De set bevat niet alleen nummers van het laatste album Circles als Circles en Sleepwalker, maar ook van Mazes. Zelfs van de roemruchte EP Escape komt het, in je kop blijven hangende, Motorcycle, I love you voorbij. Met daarbij een nieuw nummer als Catch, As I Can.

Van nummer tot nummer, van trip tot trip. Stilstaan is onmogelijk. Na een 70 minuten durende trip to the moon volgt de harde landing. Verdwaast zoekt men de uitgang. Wat is hier gebeurd?

Setlist

  1. Sleepwalker
  2. Catch, As Catch Can
  3. Circles
  4. I Been Gone
  5. Free Action
  6. In The Sun
  7. Motorcycle, I Love You
  8. Mazes
  9. Goners