×

Concert

15 november 2011

An Evening With … Dimmu Borgir

Geschreven door: Carl Puhl

Onder het mom van An Evening With… trad Dimmu Borgir afgelopen vrijdagavond 11 november op in Patronaat te Haarlem. De meeste van ons herkennen deze datum wel als Sint Maarten. De sterfdag van de heilige Martinus van Tour werd echter niet gevierd tijdens deze show en gekeuveld werd er ook niet. Dimmu Borgir zorgde voor een concertavondje black metal op een professionele manier. Dit is een unicum binnen het genre en dit is een van de belangrijkste redenen voor het feit dat de band zo groot is geworden.

Dimmu Borgir trad die avond op zonder voorprogramma. In plaats daarvan zou de band voor de pauze een van hun vroege platen integraal uitvoeren. De fans mochten kiezen uit For All Tid (1994), Stormblåst uit (1996) en Enthrone Darkness Triumphant uit (1997). Niet veel black metal bands zijn in staat een vergelijkbaar concept op te zetten. Gelukkig is voor Enthrone Darkness Triumphant gekozen, hoewel Stormblåst ook een interessante keuze geweest zou zijn. De gekozen CD bevat veel sterke songs en heeft over het geheel een boeiende dynamiek, maar er kon niet verkomen worden dat de show aan het einde enigszins aan intensiteit verloor.

Tijdens de pauze werd er nogal klungelig aangerommeld met bühne-versiering, wat voor wat hilariteit bij de toeschouwers om mij heen zorgde. Na een korte drumsolo kwam de band keihard terug met een sterke en overtuigende set nummers. Een soort Best Of verzameling bevatte onder andere het nieuwe Ritualist, Progenies Of The Great Apocalypse en overduidelijke publieksfavoriet Puritania. Door de afwezigheid van bassist/zanger ICS Vortex werden de cleane vocalen verzorgd via samples. Dit gold natuurlijk ook voor de vrouwelijke vocalen van Agnete Kjølsrud op Gateways. De mix was duidelijk beter dan voor de pauze, hoewel de zang nog steeds iets te hard en de toetsen iets te zacht stonden.

Shagrath is binnen de black metal één van de meer charismatische frontmannen, hoewel hij duidelijk zijn beperkingen heeft. Met standaardopmerkingen probeert hij het publiek regelmatig zover te krijgen om mee te scanderen op het ritme van de songs en dit lukt hem eigenlijk altijd. Hierdoor zit de stemming er al snel in. Door de krachtige opening met de songs van Entrhone Darkness Triumphant wordt het optreden gedragen door het publiek. De interactie zorgt voor een spannende atmosfeer die resulteert in een degelijk optreden van deze Noorse black metal formatie. Machtige mannen metal met een mystiek atmosfeertje. De fans dragen de band op handen en genieten overduidelijk van het indrukwekkend optreden van Dimmu Borgir. Ik kan niets anders doen dan me bij de meerderheid van het afgeladen Patronaat aansluiten. Een zeer geslaagd avondje met Dimmu Borgir!