×

Concert

28 juni 2010

Lage opkomst voor Nile

Geschreven door: Carl Puhl

Op zondag 27 juni verzorgde de Amerikaanse death metal band Nile een optreden in P60 te Amstelveen. In het voorprogramma stond de Nederlandse band Pound. Helaas was ik door onvoorziene omstandigheden niet in staat om de gehele set van deze band mee te maken. Hun laatste twee nummers maakten echter een goede indruk. Goed geluid en een redelijke lichtshow completeerden een degelijk voorprogramma. Pound zorgde voor een goede sfeer en heeft het publiek goed opgewarmd. Het aantal bezoekers lag overigens schrikbarend laag. Ik kreeg de indruk dat amper een kwart van de zaal gevuld was.

Nile leverde precies wat van hen verwacht mag worden: een overdonderend heftig optreden. In het begin was het geluid nog wat schel en het ritme nogal rommelig, maar dat werd gaandeweg alleen maar beter. Met nummers als Lashed To The Slave Stick, The 4th Arra Of Dagon, Hittite Dung Incantation en Black Seeds of Vengeance zorgde Nile voor flink wat spektakel. Op muzikaal gebied zit het dus wel snor met deze Amerikanen, maar de lichtshow en podium presentatie stelden mij behoorlijk teleur. Als een stelletje zoutzakken staan de muzikanten op het podium. Geen van hen verlaat zijn plek, alleen de bassist was nog het meest energiek. En die lichtshow stelde werkelijk niets voor. Voor een voorprogramma misschien, maar zeker niet voor een hoofdact! Er valt zo veel meer van te maken.

Nile wordt weleens de Iron Maiden van de death metal genoemd, maar daar ben ik het toch niet mee eens. Wellicht dat het lage aantal bezoekers toch niet eens zo verbazingwekkend is; Nile stelt live eigenlijk helemaal niet zo veel voor. Op de cd’s zorgen ze voor een grootse theatrale atmosfeer, live kunnen ze die helaas niet waarmaken.