×

Concert

03 juli 2019

Jazz Montréal 2019

Jazz buitencategorie: Joshua Redman Quartet

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Nonesuch Records

Pfffff….volledig weggeblazen worden door klasse en emotie op een jazz festival is zo fijn. Wat een geweldige muzikant is saxofonist Joshua Redman toch en wat een geweldige band heeft hij. Hun optreden op Montreal Jazz 2019 in de grote en volledig uitverkochte Théâtre Maisonneuve kan de boeken in als legendarisch goed.

Joshua RedmanNatuurlijk zou het kunnen zijn doordat Redman vanavond uit handen van Montreal Jazz festival directeur André Menard de prestigieuze Miles Davis Award kreeg (die eerder naar onder meer Pat Metheny, Charlie Haden, Al di Meola, Jack DeJohnette, Kenny Barron en Sonny Rollins ging) dat hij gelijk vanaf het eerste moment met zijn band de pannen van het dak speelt. Maar eigenlijk zijn we dat al decennia van hem gewend. Redman is altijd scherp en briljant.

Op Montreal Jazz werd Redman in 1991 door zijn vader Dewey, een jazz legende op zichzelf, het podium opgetrokken en sindsdien was Redman meer malen (hij dacht zelf dat het zeker 10 keer moet zijn) en in verschillende samenstellingen op het festival te zien en horen.

Vanavond speelt Redman weer met zijn vermaarde kwartet dus met Aaron Goldberg op piano, Reuben Rogers op bas en Gregory Hutchinson op drums. Een kwartet muzikanten dat, sinds ze hun eerste twee albums Beyond (2000) en Passage in Time (2001) uitbrachten, tot de absolute top van de jazz doorgroeide. Aanleiding van het optreden op Montreal Jazz is het geweldige nieuwe album Come What May en daarvan spelen ze vanavond vrijwel alle stukken.

En wat een optreden geven ze vanavond! Hun muzikale virtuositeit is ontegenzeggelijk. Het jarenlange keihard oefenen en heel veel live spelen heeft, met de kennis van wat ze wel en niet kunnen, het spelplezier zoveel opgestuwd dat er een vrijheid in spelen is ontstaan die zoveel liefde uitstraalt dat het van het podium afspat.

En natuurlijk heb je dan nog composities zo goed als DGAF, I’ll Go Mine en How We Do waardoor het publiek reeds vroeg in de set volledig omver wordt geblazen en met het applaus gelijk van de stoel opstaat. De hele band is in bloedvorm en haalt alles uit de composities compleet met weergaloze solo’s die de stukken alleen maar beter maken.

Hoe ongelooflijk goed Goldberg, Hutchinson en Rogers ook spelen, en tjonge wat zijn die geweldig weer vanavond, het blijft Redman die de show steelt. Zo ongelooflijk soepel als hij speelt, echt alles uit zijn sax haalt en zijn lichaam daar in meetrekt, het blijft een prachtig beeld. Daarnaast blijft Redman immer uitproberen en laat hij een kreet horen als iets hem niet lukt. Het allermooiste is het dan als hij zich net zo gemakkelijk herpakt en dan iets nog ongelooflijkers laat horen. Wat een heerlijke muzikant is hij inderdaad!

Met muzikanten als Joshua Redman en zijn kwartet blijft de jazz springlevend. Alles wat jazz zo super interessant maakt, de vrijheid, uitdaging en het avontuur gecombineerd met de bezetenheid om als muzikant alleen maar beter en beter te worden, is vanavond weer eens in volle glorie aanwezig en zo overweldigend dat je er spontaan emotioneel van wordt. Zo goed als vanavond het Joshua Redman Quartet was hoor je maar heel zelden en wat een ongelooflijke levensvreugde geeft dat.

Foto Joshua Redman met Miles Davis Award: Alexanne Brisson