×

Concert

10 juli 2019

Jazz Montréal 2019

Geweldige Montréal Jazz afsluiter Keyon Harrold in jazzclub Upstairs

Geschreven door: Dick Hovenga

Label: Legacy

Setlist

 1. Bubba Rides Again
 2. The Mugician
 3. Love in Tragedy
 4. Etherreal Souls
 5. Aaah sh….I Don’t Believe It
 6. Stay This Way
 7. Wayfaring Traveler

We wisten natuurlijk al dat Keyon Harrold een waanzinnige trompettist is. Zijn vorig jaar verschenen album The Mugician is een geweldig jazzalbum met exact de juiste ingrediënten hiphop, r&b/soul en zelfs reggae om hem als nieuwe jazzheld te kunnen gaan zien. Zijn spel is raak en warm, zijn presentatie hartverwarmend.

Op vrijdag en zaterdag speelde hij elke avond twee gigs in het net iets verder van het centrum gelegen Upstairs, de geweldige jazzclub waar maar zo’n 70 á 80 mensen in kunnen. Tickets waren op voorhand natuurlijk allemaal al snel uitverkocht. Harrold is snel een belangrijke naam geworden en het kleine Upstairs een natuurlijk veel te coole plek nadat hij vorig jaar reeds in het veel grotere Gesu een geweldig optreden gaf.

Wij kiezen voor het allerlaatste optreden van de vier die hij doet. De late 9.45 gig op de zaterdagavond en hij is daarmee onze Montreal Jazzafsluiter van dit jaar. De uitgelaten stemming in de club zegt genoeg. Hier gaat wat gebeuren. De drie optredens die hij hier in de club gaf zijn het festival overgegaan dus voor het laatste optreden staat er nog een flinke rij afwachtenden hopend op afmeldingen binnen de reserveringen.

Gelijk bij opkomst op het kleine podium valt ons op wat voor band Harrold mee naar Montreal heeft genomen. Zijn vaste pianist Shedrick Mitchell en Nir Felder op gitaar, Danial Winshall op bas en Kendrick Scott op drums. Scott was hier op dinsdag en woensdag ook al te zien en horen met zijn eigen band en speelde de kleine maar juist daardoor geweldige club al volledig plat. Harold heeft besloten daar nog eens overheen te gaan.

Keyon HarroldNatuurlijk staan de stukken van The Mugician, zijn enige album tot nu toe, op de setlist maar die songs zijn ondertussen zo geëvolueerd dat je soms bijna van nieuwe stukken kan spreken. Luister toch eens wat ze met de titeltrack, Wayfaring Stranger en Lullaby doen…..wonderschoon.

Wat een fantastische power en groove heeft deze groep muzikanten gelijk vanaf het moment dat ze Bubba Rides Again beginnen te spelen en wat een prominente, vol in je gezicht, sound heeft Harrold toch. Een volledige lading aan emoties gooit hij er toch altijd tegelijkertijd uit. Met de titeltrack gelijk er achteraan imponeren ze nog meer.

Met een uitgekiende, op de kleine club uitgekozen set, verbluft Harrold en zijn echt wonderbaarlijk goede band het publiek. Mooi om te horen dat naast de immer geweldige kwaliteiten van Scott en Mitchell ook bassist Winshall volledig in de groove zit en samen met Scott een echt geweldig ritmetandem vormt. Van Felder wisten we al langere tijd dat hij een van de meest geweldige gitaristen binnen de jazz is en ook wat hij vanavond weer laat horen is fascinerend. Zo relaxt als hij de gitaarlijnen uitzet, dan weer ritmisch opbouwend speelt en vervolgens weer prominent in zijn solo’s zit, het is een buitengewoon goede aanvulling op de songs van Harrold.

Van verrassingen houden we en wat een mooie houdt Harrold voor het laatste moment om zangeres Malika Tirolien het kleine podium op te halen. Wat een prachtige stem heeft deze vrouw en wat een prachtige podiumverschijning. Ze verdwijnt zo’n beetje in haar zingen. Heel bescheiden ogend tegelijk zo prachtig zingend. Harrold pakt met haar de laatste zanglijnen van Wayfaring Stranger in duetvorm op en dat klinkt hartverwarmend mooi.

Keyon Harrold is bezig (bijna klaar zegt hij zelf) met een nieuw album. Als dat net zo goed gaat worden als de compositie Love in Tragedy die hij vanavond al liet horen weten we dat Harrold de komende jaren zal opstomen tot een belangrijke plek in de eredivisie van de jazz.

Setlist

 1. Bubba Rides Again
 2. The Mugician
 3. Love in Tragedy
 4. Etherreal Souls
 5. Aaah sh….I Don’t Believe It
 6. Stay This Way
 7. Wayfaring Traveler