×

Concert

10 december 2011

Intergalactic Lovers & dEUS

Geschreven door: Ron Loontjens

Label: Play it again sam

Intergalactic Lovers HeerlenEen half uur Intergalactic Lovers voorafgaand aan dEUS? Day is veel te weinig. Deze Belgische revelatie van het laatste half jaar weet verdomde goed waar ze mee bezig zijn. Met het zelf gefinancierde album Greetings & Salutations, welk in Abbey Road is gemasterd, maken ze meer dan goede sier.

Met nummers als Delay en Shewolf bestormden ze al de Belgische afrekening. Lara staat als een jonge godin op het podium waar zij zich zichtbaar thuis voelt. Een beetje onzeker? Misschien, maar er zit voor de toekomst zeker meer in.

Intergalactic Lovers bedankt dEUS voor de tour en de leermomenten. En een toegift? Helaas zit dat er niet in. Intergalactic mag maar een half uur. Helaas voor het publiek dat zeker meer wil.

dEUS MarodEUS

Wie en waar is dEUS. De eerste vier nummers spelen zich af in het donker waar af en toe een scheutje licht laat zien wie op het podium staat. Leuk dat ze wel te horen zijn.

Het klinkt echter wel als vanouds theatraal. Tom Barman meent dat hij God, dEUS, is. Het spel met de kleine en grote letters. dEUS is al enige tijd een van België topbands met als hoogtepunt afsluiter op Werchter. Die tijd is echter voorbij. Ontoegankelijke nummers, bezettingswijzigingen. Met het zeer toegankelijke en sublieme Keep You Close is dEUS volledig op de weg terug.

De playlist in Heerlen bestaat dan ook voornamelijk uit nummers van Keep You Close. Er wordt amper teruggegrepen op oude hits. Waarom zouden ze ook, dEUS’ nieuwe werk  Keep You Close is meer dan goed.

Het valt echter op dat het publiek erg laat op gang komt. Valt het Tom ook op? Waarschijnlijk niet. Hij is te in zichzelf gekeerd dat hij de eerste 4 nummers in het donker staat en geen interactie met het publiek heeft of wil hebben.

Meestergitarist Mauro Pawlowski daarentegen staat echter als een keizerlijke hoogheid theatraal zijn instrument als een icoon te bespelen Tom en Mauro zijn dEUS, aangevuld met nieuwe leden. Het samenspel tussen beide heren is optimaal te noemen. Een oogopslag blijkt genoeg te zijn.

Een top Roses wordt door het publiek gretig tot zich genomen.  Uiteraard Little Arithmetics en Theme from Turnpike.  Schurende, raspende stemmen gecombineerd met snijdend en striemend vioolwerk.

Tijdens de eerste toegift laat dEUS verder zien van alle markten thuis te zijn. Hard, ingetogen, snijdend, door merg en been. De tweede toegift had misschien een ietsje veel meer opzwepend kunnen zijn.

dEUS bewijst dat ze er nog steeds bij horen. Welke groep uit Vlaanderen en of Nederland kan zo een combinatie van drama, avantgardisme combineren tot gemakkelijk in het gehoor liggende muziek. dEUS meent echter dat ze inderdaad god zijn. Zijn ze het ook? Earth calling Tom.