×

Concert

26 december 2019

Hiphop in haar puurste vorm met Mobb Deep (20 jaar Murda Muzik)

Geschreven door: Merzziño Clement

• fotografie door Merzziño Clement

Het is vrijdagavond, midden december. Geen aangenaam weer, maar wel tijd om lekker Timberlands aan te trekken, een hoodie op en om ongegeneerd te bangen. Havoc, Big Noyd en DJ L.E.S. zijn in de Q-Factory in onze hoofdstad om het twintigjarig jubileum van Murda Muzik te vieren. Mobb Deep minus Prodigy, hoe zal dat aanslaan en hoe vult Big Noyd deze leegte?

Met een klapper dus!

In de grote zaal van de Q-Factory is het een verzameling van Mobb Deep liefhebbers uit Nederland, Duitsland, Spanje en zelfs Italië. Het is een duidelijk gegeven hoe deze legendarisch hiphopgroep in het muzikale landschap van mijn eerste liefde staat. Het legendarisch duo bestaande uit Prodigy en Havoc rocken sinds ’94 samen. Helaas is Prodigy er niet sinds 2017, RIP. Spijtig, een muzikaal en lyricaal gemis. Juist dan zou je het leven van moeten vieren. En dan komt Havoc op met een dikke grijs op zijn mond want de grote zaal van de Q-Factory staat vol!

“It’s MOBB DEEP!
We miss you Prodigy. Murda Muzik, 20 years”.

En eindelijk begint de show. Als een maffioso aka H.N.I.C. (Google maar) komt Havoc samen met Big Noyd om de microfoons te verslinden. Start of Your Ending, hoe toepasselijk. Give Up the Goods (Just Step) waar Big Noyd zich goed aanbied. Drop A Gem On’, de titel zegt genoeg. En dan is het. De viering van het twintigjarig bestaan van Murda Muzik. It’s Mine. Where Ya Heart At. Allustrious. Burn! De biertjes vliegen door de zaal zoals Havoc de klassiekers ten gehore laat komen. Wauw! Spread Love. Het is alsof de setlist van deze ode aan Murda Muzik het publiek geeft wat men in tijden nooit heeft gehoord. Ik ben trots dat ik aanwezig mag zijn tijdens deze epische avond. Met geruis in mijn trommelvliezen dacht ik heel even dat het stormde. Quiet Storm! De klapper van Murda Muzik die de zaal laat ontploffen. Hiphop in haar puurste vorm waarbij het publiek de back-ups doen van Havoc. Een ieder die denkt aan, wijlen Prodigy en gemis van de (rijm)heer. Zodra DJ L.E.S. De classic, Keep It Thoro op zet gaat het publiek los. Al helemaal wanneer hij er een re-wind door heen knalt! Kippenvel en muzikale tranen verlaten mijn gelaat.

Havoc

Vanuit het niets ontstaat er muzikale opwelling. Het is tijd voor een ode aan Infamous! Wauw. Survival of the Fittest, is de grootste vraag als het gaat om een mosh pit. Een waar genot om te mogen aanschouwen terwijl Havoc rhyms op ons afvuurt als of zijn leven er van af hangt. Classic! En dan begint het. Ik hoor Herbie Hancok door de speakers. Een emotioneel geruis terwijl mijn zicht verdraait naar het kolkend publiek waar men rockend tot hun muzikale genoegen doet. Shook Ones Pt. II! Heavy. Big. Classic. Het is de klapper die fungeert als de rode strik door Murda Muzik ’99 classic. Dat hiphop een crowd op deze manier zou kunnen rocken op zo’n fantastische locatie is voor mij duidelijk geworden. Classic-after-Classic-after-Classic! Een ode aan Prodigy en Mobb Deep.

Ik ben lyrisch en in extase als het gaat om het twintigjarig bestaan van Murda Muzik. Natuurlijk. Het gemis van Prodigy is als Kerst zonder sneeuw. Gelukkig fungeert hij, nog steeds als mijn piek van deze hedendaagse kerstboom. Daarom heb ik genoten van een legendarische, ouderwetse Boombap avond in de Q-Factory. Een groot en muzikaal gemis voor degene die er niet bij konden zijn. Waar wij ons, momenteel klaar voor maken is een nieuw decennium. Vergeet niet waar jij (jouw classics) vandaan komt, voor je weet waar je naar toe gaat. Hiphop to the fullest! Murda Muzik, 20 years and counting.