×

Concert

11 april 2014

Gorgoroth en Vital Remains in Baroeg

Geschreven door: Carl Puhl

Dinsdagavond 8 april speelden drie death metalbands en één black metalband in Baroeg te Rotterdam. De deathcore invloeden zijn duidelijk te horen in de muziek van de opener van de avond, namelijk The Modern Age Slavery. Door de moeilijke tegendraadse en afwisselende ritmes komt de muziek vooral erg rommelig over. De zwaar dreunende bas zorgt voor enig houvast in deze maelstrom aan gitaarriffs, maar kan niet voorkomen dat deze Italianen toch maar een middelmatig optreden afleveren. Ook de technische death metal van Ageless Oblivion, de tweede band van de avond, kan niet echt boeien. De muziek van deze Engelsen lijkt wat meer structuur te bevatten, maar dat kan ook komen doordat ze gewoon eenvoudiger qua songstructuur is. Het klinkt voor een technische death metalband toch wel erg recht-toe-recht-aan.

Nu is het de beurt aan Vital Remains en het is van begin af aan duidelijk dat hier een Amerikaanse band op het podium staat. De band draait ook al wat jaartjes mee en deze professionaliteit is duidelijk te ervaren. Slechts gitarist Tony Lazaro is bandlid vanuit de begindagen van de band, bassist Gator Collier is in 2008 bij de band getreden en de rest van de band is een allegaartje nieuwelingen. Zanger Brian Werner zorgt voor een geanimeerd optreden met kwinkslagen en one-liners. Het publiek reageert zeer enthousiast op de setlist, die een dwarsdoorsnede van het oeuvre van de band vormt. Baroeg stoomt en dendert onder de beukende riffs van Vital Remains. De band speelt lekker lange songs die live goed tot hun recht komen. Iedere song heeft een eigen karakteristiek element, zodat de setlist een afwisselend karakter krijgt. Vital Remains speelt een zeer overtuigende set old school death metal.

Bij Gorgoroth weet je het nooit. Vorige keer in De Kelder te Amersfoort sloegen ze geen deuk in een pakkie boter en vanavond speelden ze de sterren van de hemel. Wat het verschil is tussen het optreden in Amersfoort en dat in Rotterdam? Ik zou het niet weten! Feit is wel dat in Rotterdam de band als geheel veel sterker over kwam. Met zanger Hoest  van Taake als invaller heeft de band in ieder geval een belangrijke troef in handen. Deze man is veel geanimeerder en vocaal sterker dan Pest; eindelijk kunnen ze weer nummers van Incipit Satan spelen. Maar vanavond was het toch voornamelijk genieten van het oudere werk. Infernus was prima op dreef en speelde de ene killer-riff na de ander. Hij stond moeiteloos te musiceren en de band kon hem enkel volgen. Het stabiele drumwerk van Tomas Asklund vormde een krachtige basis waar de band op kon voortbouwen. Er zat voldoende bas in de mix en het geluid was eigenlijk opvallend goed voor een Noorse black metalband. In ieder geval bereikte de avond zijn climax aan het einde. Het publiek was weliswaar na Vital Remains zichtbaar verminderd en hoewel Gorgoroth niet terug kwam voor een toegift kon het overgebleven publiek toch tevreden zijn. Drie death metalbands tegenover één black metalband bleek toch een eerlijke verdeling, vooral als het om het legendarische Gorgoroth gaat.