×

Concert

21 oktober 2014

WiM Presents: Jef Neve

Formidabele Jef Neve verrast met nieuw werk in Alkmaar

Geschreven door: Dick Hovenga

• fotografie door Wouter Schenk

Label: Universal

Met 2 concerten ter lancering van zijn nieuwe album One was pianist Jef Neve afgelopen zaterdag (18 oktober) in Alkmaar. De kleine locatie bleek sfeervol en een super geluid te herbergen.

Zijn nieuwe, meesterlijke, album One lag pas vanaf vrijdag in de winkels dus de concerten van zaterdag in Alkmaar waren voor vrijwel alle bezoekers de kennismaking met nieuwe muziek. Wat een heerlijke weldaad is dat!

Dat Neve er goed aan heeft gedaan een solo-album op te nemen mag, gezien onze stukken van de afgelopen weken, duidelijk geworden zijn. Op geen eerder album was zo duidelijk te horen wat Neve als pianist en componist zo uniek maakt. Over de afgelopen jaren heeft Neve zijn eigen muzikale genre geschapen, waarin hij een mix van jazz, klassiek en (alternatieve) pop heeft gecreëerd die gelijk als de zijne herkenbaar is.

De concerten die Neve afgelopen zaterdag in Alkmaar gaf waren voor het grootste gedeelte gevuld met de composities die op One staan en dat album bleek dan ook de opzet naar 2 grandioze concerten. Reeds bij de start van het middagconcert gaf Neve, onder meer met een indrukwekkende versie van American standard Lush Life, aan niet voor een voorspelbare set te gaan. Lekker zwaar op de donkerste tonen van de vleugel met flink wat galm zette hij het publiek flink op het verkeerde been. Pas met de composities die hij daarna speelde kwam er ook die mooie lichtheid in zijn spel terug. Zijn bewerking van Joni Mitchells Case Of You behoorde tot de absolute hoogtepunten, net als een verbluffende versie van Solitude en een kippenvel bezorgende versie van Stromae’s Formidable.
Jef Neve

Neve was in de late middag in absolute topvorm, schroomde niet om zich in zijn spel optimaal uit te dagen en liet alles wat zijn spel zo bijzonder maakt in volle glorie tot het publiek komen. Met een bijzondere versie van Kundalini, een track geschreven door Myrddin De Cauter, die eerder op Sons Of The New World te horen was, sloot hij het matinee-concert prachtig af. Met de fraaie toegift Never Give Up was het daarna echt over.

Het concert op de avond was nog completer te noemen. Ook daar was het begin, met Lush Life en Could It Be True, indringend en vol maar al net zo indrukwekkend als bij het middagconcert. Met Case of You (wederom een magistrale en heerlijk lange versie), Stromae’s Formidable en zijn eigen Solitude en Flying To Diani Beach bracht hij de prachtige verlichting. Juist ook zijn interpretatie van We Zullen Doorgaan van Ramses Shaffy en een wonderlijk mooie Never Give Up waren op de avond hoogtepunten.

Neve leek nog meer te durven dan op de middag, zichzelf nog meer uit te dagen. Hij is sowieso al nooit iemand geweest die een compositie twee keer hetzelfde speelt en ook vanavond was daarop geen uitzondering. Zelfs de verse composities van One hebben al een behoorlijk ‘gedaanteverwisseling’ meegemaakt. Het maakt ze alleen nog maar aantrekkelijker. Daarnaast is hij de meester van de outro’s. Vooral als hij de stukken rustig naar stil afbouwt blijft hij die laatste toon heerlijk lang uitstellen en al helemaal als hij merkt dat het publiek, zoals zaterdag, vol bewondering aan het luisteren is en echt wacht met applaudisseren tot de laatste klank is weg gestorven en de armen van Neve van de piano zijn en langs zijn lijf hangen.

Jef Neve

Met (wederom) Never Give Up werd het avondconcert met een fraaie toegift afgesloten. Natuurlijk kon ook Neve het langdurende applaus niet negeren en kwam hij nog een keer terug om het fijne (meezingbare) It’s Gone als ultieme toegift te spelen.

Een middag en avond Jef Neve in Alkmaar voelde als een grote weldaad! De formidabele concerten zullen nog lang in de harten en hoofden van de bezoekers nazoemen. Wetende dat dit de eerste concerten volgend op de release van One waren, en wetende dat Neve de komende maanden in zijn performances alleen maar zal gaan groeien, zal al snel blijken dat deze optredens in de kleine kerk een absoluut unicum waren. Supertrots dat wij met Written in Music Jef Neve mochten verwelkomen!